Emekli olmak için gerekli şartlardan biri de prim gününüzün eksik olmaması ve sosyal güvenlik kurumuna borç bulunmamasıdır. Bunun için bu hafta Ziraat Bankası ile yapılan protokol ile emekli olmak için prim borçlarını yapılandıranlara bir fırsat doğdu.

Buna göre Sosyal Güvenlik Kurumuna 4a (SSK) ve 4b(Bağ-Kur) statüsünde borcu olanlara , 7020 sayılı yapılandırma için SGK başvurmak şartıyla Ziraat Bankası %1.05 faiz oranı ile 36 ay vadeli kredi kullandıracak.

Ziraat Bankasından kredi almak için ne gerekiyor?

*7020 sayılı kanun gereğince sigorta prim borçlarını yapılandırmak için başvuru yapmış olmak,

*Emekli aylığı alabilmek için gerekli olan yaş ve hizmet yılı sürelerini tamamlamış , sadece prim gün eksiği bulunmak,

*Prim eksik günlerini yapılandırma borcunu ödediğini tamamlıyor olmak,

Kimler Bu protokolden faydalanabilir?

*Sosyal Güvenlik Kurumuna olan sigorta prim borcu olan, yapılandırılmış genel sağlık sigortası borcu olan ,durdurulan sürelerin ihyası,isteğe bağlı prim borcu olan

*4a(SSK) ve 4b (Bağ-Kur) kapsamında hizmeti olup 4b hizmetlerine ilişkin prim borcu bulunan veya borcu olmamakla birlikte yalnızca durdurulan sürelerin ihyasını veya hizmet borçlanması (doğum ,askerlik ,sanatçı) yaparak yaşlılık aylığı bağlanmasına hak kazanan 4(a) veya (b) kapsamındaki sigortalılara

Ziraat Bankası tarafından SİGORTA PRİM BORCU kredisi kullandırılacaktır.

SİGORTA PRİM BORCU KREDİ ŞARTLARI NELERDİR ?

Ziraat Bankası sigorta prim borcu kredisinde hiçbir ad altında masraf almadan krediyi kullandıracaktır. Sadece hayat sigortası ve yasal yükümlülük gereği olan masrafları talep edebilir.

Ziraat Bankasına başvurmadan önce sigortalı Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurup prim borçlarını ödediğinde emekliliğe hak kazanıp kazanmadığını hesaplatması gerekir.

Bankadan kredi kullanabilmek için 31.08.2017 tarihine kadar bankaya başvuru da bulunmak gerekiyor.

SİGORTA PRİM BORCU KREDİSİNDEN KİMLER FAYDALANAMAZ?

*Sosyal Güvenlik kurumundan ölüm aylığı talebinde bulunan hak sahipleri ,

*Malüllük aylığı,

*Yurt dışı borçlanma ile emekli olanlar bu kredi kapsamında değildir.

NASIL BAŞVURABİLİRİZ?

*Bulunduğunuz yerde Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri veya merkezlerine başvuru yapılıp form doldurulacak.

 

*İlgili bölüm sigortalının prim borçları dışında aylık bağlanması için gerekli diğer koşulların (hizmet yılı ve yaşı ) yerine getirilip getirilmediğine bakacak

*Prim borçları ödendiğinde emekliliğe hak kazanılıyor ise Sosyal Güvenlik Kurumunun hazırlayacağı form sigortalıya verilecek ve sigortalı bu belgeyi bankaya ibraz edecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumunun vereceği belge içeriğinde talep ile doğum,askerlik,sanatçı borçlanması gibi borçlanmalarda girdiği için toplam rakam yazılacaktır. Kullanılacak kredi tutarını sigortalı istediği gibi tercih edebilir.

Sonuç olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna;

*İhya ( geçmiş borçları canlandırma) ,

*Yapılandırma borcu olan

*Prim günü eksik doğum,askerlik gibi borçlanma ile günleri tamamlayıp emekli olabilecek olanlardan ,

ödeyecek param yok emekli olamıyorum diyenler ilk fırsatta günlerini tekrar hesaplatmalı ve emekli olabiliyorsa bu fırsattan faydalanmalıdır. Emekli maaşına tüm çalışanların kavuşmasını diliyorum.

Sağlıcakla Kalın,

DİLEK ETE

www.dilekete.com