Erkek sigortalıların erken emekli olmasına veya daha fazla maaş almasına katkı sağlayan askerlik borçlanması bana göre ödenmesi gereken prim borçlarındandır.Askerlik borçlanması er olarak geçen süreler ile yedek subay okulunda öğrenci olarak geçen sürelerin borçlanılmasıdır. 

Askerlik borçlanması yapacak olan sigortalıların kendine ait işyeri veya şirket ortaklıkları varsa 4b kapsamında Bağ-Kur ‘lu olarak değerlendirildiklerinden askerlik boyunca adlarına prim ödenirse aynı süreler için bir de askerlik borçlanması yapamayacaklardır.

Yine askerlik borçlanmalarında,  hava değişimlerinde 

* 1111 sayılı Kanunun yayımlandığı 17.7.1927 tarihine kadar bir yıl ,17.7.1927 ile 22.2.2014 tarihine kadar üç ayını, 22.02.2014 den sonra bir ayını ,

*1076 sayılı Kanunun 3. maddesi uyarınca erbaş ve er statüsünde askerlik görevini yapanların ise 14.11.1980 tarihinden itibaren  bir ayını , 22.2.2014 tarihinden itibaren onbeşgününün askerlik süresi olarak dikkate alınması gerektiğinden, bu süreleri aşan kısmı ile hastalık veya cezai bir sebeple uzayan süreler borçlandırılamaz.

Askerliğini er olarak yapanların aksi bir durum bulunmadıkça, esarette geçen süreleri muvazzaf askerlik hizmetinden sayıldığından bu süreler de borçlandırılacaktır.

Askeri liselerden mezun olduktan sonra harp okuluna giden veya Türk Silahlı Kuvvetleri hesabına yüksek okullara devam edenlerin bu okullardan,  disiplinsizlik veya başka bir nedenle ayrılanların, sadece harp okulu veya yüksek okulda geçen süreleri borçlandırılır.

Bulgaristan dan zorunlu göçle Türk vatandaşlığına alınanlardan vatandaşlığa alındıkları tarihte 22 yaşını doldurmuş olanlar geldikleri ülkelerde yaptıkları askerlik sürelerini belgeleyenlerTürkiye’deki emsallerinin yaptığı askerlik süresi kadar süre için  borçlandırılırlar.

Türk vatandaşı iken askere alınan ve askerlik yükümlülüğünü yerine getirenlerin daha sonra Türk vatandaşlığından çıkmaları halinde de askerlik sürelerini borçlanma hakları vardır.

Askerliğini borçlanmak isteyenler, Sosyal Güvenlik Kurumuna  askerlik terhis belgesi ile başvurmaları ve ardından gelen ödeme rakamını bir ay içinde bankaya ödemeleri yeterlidir.

Askerlik Borçlanması yapıldığında askerden sonra ilk defa sigortalı olanlar için sigorta başlangıç tarihi geriye çekilir.Bu da erken yaş emekliliği ve daha az prim günü demektir.

Özellikle 8.09.1999 dan sonra ilk defa sigortalı olanlar için kıdem tazminatı,yaştan emeklilik ve emekli aylığının hesabında ciddi avantajlar sağlar.

Devlet Memurlarında  emekli  İkramiyelerinde askerlik borçlanması da  hesaba katılır.Son olarak askerlik borçlanması çalışanlarının gelir vergisinden düşülür.Özellikle 8.09.1999 öncesi askerlik yaptıysanız askerlik borçlanması yaparak emekli aylığınızı bir miktar artırabilirsiniz.