Yurt dışında çalışan vatandaşlarımız isterlerse hem Türkiye ‘den hem çalıştıkları ülkeden emekli olup emekli aylığı alabilirler.

 

Yurt dışı borçlanma ile emekli olma şansı bir tek Türkiye ‘de bulunuyor. Dolayısıyla eğer yurt dışında çalıştığınız süreler yurt dışında bulunduğunuz ülkede emekli aylığı almaya yetecek kadar bir süreci taşımıyorsa toptan ödeme ile içeride bulunan sürelerin parasını alabilir veya  kısmı aylık alabilirsiniz.

 

Türkiye ‘de ise eğer yurt dışındaki çalışma süreleriniz dışında çalışmanız varsa yurt dışından emekli olur olmaz Türkiye ‘deki çalışmalarınız ile Sosyal Güvenlik Kurumu size kısmı aylık bağlar.Türkiye ‘de kısmı aylık bağlandıktan sonra veya önce dilerseniz yurt dışı çalışma sürelerinizi belgeleyip borçlanma rakamını yatırarak kısmı aylığı tam aylığa çevirebilirsiniz.

 

3201 sayılı kanun gereğince yurtdışı borçlanma talebinde bulunan vatandaşlarımızın yurt dışında aylık alıp almadığına bakılmadan borçlanma talepleri Sosyal Güvenlik Kurumunca gerçekleşir.

3201 sayılı Kanun'a göre borçlandırılarak tam aylığa dönüştürülen aylıklarda  tam aylığa yetecek gün kadar borç tahakkuku sigortalıya  bildirilecektir. Tam aylığın hesaplanmasında ise , borçlanılan hizmetler dahil edilerek toplam prim gün sayısına göre  aylık bağlama oranı, prime esas kazançlar ve aylığın talep tarihindeki yaş esas alınacaktır.

 

Sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında, kısmi yaşlılık aylığı almakta iken ölen sigortalıların Türkiye'deki prim ödeme gün sayısı 900 ya da 1800 günden fazla olsa dahi, almakta oldukları aylıkları tam aylığa yükseltilmeden, hisseleri oranında hak sahiplerine paylaştırılır.

 

 Sosyal güvenlik sözleşmeleri kapsamında yaşlılık veya malullük aylığı almakta iken ölen sigortalıların hak sahiplerine bağlanan kısmi dul yetim aylıkları da hak sahiplerince 3201 sayılı Kanun kapsamında borçlanma yapılarak tam aylığa dönüştürülebilir.

 

Aylık bağlanmadan ölen sigortalının ülkemizdeki prim ödeme gün sayısının 900 veya 1800 günden az olması nedeniyle hak sahiplerine bağlanan kısmi dul yetim aylığı, 3201 sayılı Kanun'a göre yurt dışı borçlanması yapılması halinde tam aylığa dönüştürülür.900 veya 1800 gün sigortalının ölüm tarihine göre değişir.

 

Sigortalının vefatı 1.10.2008 öncesi ise 900 gün prim ve beş yıllık sigortalılık şartının her ikisinin de gerçekleşmesi gerekiyor.Borçlanmalar hariç 900 gün prim ödenmiş olması gerekiyor.1.10.2008 sonrası vefatlarda ise 1800 gün prim günü şartı borçlanmalar ile de sağlanabiliyor.Fakat 900 gün ile  vefat eden sigortalının yakınlarına maaş bağlanamıyor.

 

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız kısmı aylığa razı olmasınlar.Mutlaka tam aylığa geçmek için borçlanma yapsınlar.Vefat edenlerin yakınları 1800 gün şartı ile yüksek maaş alabilirler.Sosyal Güvenlik danışmanlarından bilgi almalarını tavsiye ediyoum.