Türk vatandaşı olan veya geçmişte Türk vatandaşı olan vatandaşlarımızın yurt dışında Türk vatandaşı olarak geçen süreleri borçlanma hakları vardır.Bunun için  belirli nitelikte yurtdışı çalışma süreleri bulunmak ,yurtdışı hizmetleri belgelendirmek ve Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı talepte bulunmak gerekir.

 2014 tarihli 6552 sayılı Kanunla, aramızda sosyal güvenlik sözleşmesi olan ülkelerde çalışan vatandaşlarımızın bu  ülkelerdeki sigortalılık sürelerini borçlananların o ülkede ilk defa çalışmaya başladıkları tarih ülkemizdeki emeklilik süreleri için  ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilecektir.

   Türk  vatandaşları ile doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenlerin 18 yaşını doldurduktan sonra Türk vatandaşı olarak yurt dışında geçen ve belgelendirilen sigortalılık süreleri ve bu süreleri arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile yurt dışında ev kadını olarak geçen süreleri, sosyal güvenlik kuruluşlarına prim ödenmemiş olması ve istekleri hâlinde bu süreleri borçlanabilmektedirler.

 Bulgaristan’dan 01.01.1989- 08.05.2008 tarihleri arasında zorunlu göçe tabi tutularak ülkemize gelen vatandaşlarımızda  Bulgaristan da geçen çalışma sürelerinde Türk vatandaşı olma şartı aranmaz. Bu vatandaşlarımızın  borçlanma talep tarihinde Türk vatandaşı olmaları yeterlidir.

Yurt dışı borçlanmada borçlanma yapılacak  günler arasında İşsizlik süresi ibaresi, ilgili ülke mevzuatına göre çalışma süreleri ile bu çalışma sürelerine eş değer süreler haricinde o ülkede çalışılmadan geçen süreyi ifade eder.

Ancak, işsizlik sürelerinin tamamının borçlanma kapsamında değerlendirilmesine imkân bulunmadığından, sigortalılık süreleri arasında veya sonunda her birinde olmak kaydıyla bir yıla kadar olan yurtdışında geçen işsizlik süreleri borçlandırılmaktadır. İkamet süreleri ve boşta geçen süreler de bu kapsamda değerlendiriliyor.

Yurtdışında ev kadını olarak geçen süreler, medeni durumlarına bakılmaksızın talep halinde borçlandırılır.

 

2017 yılının sonuna kadar günlük borçlanma tutarı 19 TL dir.