Son MTV oranlarındaki %40’lık artış beraberinde birçok soruyu da getiriyor. Bu kadar yüksek oranlara çıkacak vergiler acaba etik mi, yasal mı?

Bir etik uzmanı olarak ilk soruya cevabım elbette ki hayır’dır. Çünkü verginin artırılması dengeli ve ödemeye müsait geliri olan kişiler için geçerlidir.

Bu anlamda MTV’de ön görülen bu artışı doğru bulmuyorum. Zammın daha az tutulması, çevreci olarak tabir edilen hibrid araçlar için düşük vergi dilimine geçilmesi gerekirdi. Bu arada

motosikletlere vergi indirimi yapılmamış olması ayrıca hakkaniyet ilkesine aykırı bir durumdur. Konunun hukuki boyutunu ise Anayasamızın 73. maddesi özetliyor. Yorumsuz olarak yer veriyorum.

“Herkes, kamu giderlerini karşılamak üzere, mali gücüne göre, vergi ödemekle yükümlüdür. Vergi yükünün adaletli ve dengeli dağılımı, maliye politikasının sosyal amacıdır.

Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır.

Vergi, resim, harç ve benzeri mali yükümlülüklerin muaflık, istisnalar ve indirimleriyle oranlarına ilişkin hükümlerinde kanunun belirttiği yukarı ve aşağı sınırlar içinde değişiklik yapmak yetkisi Bakanlar Kuruluna verilebilir.”