Sosyal Güvenlik Kurumunda yapılan ödemelerin tamamı talebe bağlıdır. Hepsinde de zaman aşımı süreleri geçerlidir. Sosyal Güvenlik Kurumunda alacağınızı beş yıl içinde talep etmezseniz zaman aşımına uğrar.

 

Bu haklara yılın son günlerine yaklaştığımız dönemde kısaca değinmek de yarar var.Yakın çevrenize bilgi vermeniz halinde Sosyal Güvenlik Kurumuna verecekleri dilekçe ile takip eden aydan itibaren alacakları Ziraat Bankası aracılığı ile ödeniyor.

 

YOLLUK ÖDEMESİ

 

Yol ve gündelik ödemesi sigortalının kendisine ve bakmakla yükümlü bulunduğu hak sahiplerine yani anne, baba, eş ve çocuklara PTT aracılığıyla yapılır. Bunun için kişinin tıbbi (organ nakli, kontörlü , kanser tedavisi, acil gibi haller) ve zorunlu nedenlerle yerleşim yeri dışında başka bir hastaneye sevki gerekiyor. Başvuru SGK il müdürlükleri ve sosyal güvenlik merkezlerine yapılıyor.

 

CENAZE YARDIMI

 

Ölen kişi adına 360 günlük sigorta primi yaptırılması bu ödeme için yeterli oluyor. Ölümün gerçekleştiği tarihte kişinin sigortalı olması gerekmiyor.Cenaze yardımı 531 lira. Öncelik eş ve çocuklara onlar yoksa anne-baba ya da kardeşe talepleri halinde ödeniyor.

 

ÇEYİZ YARDIMI

 

Yetim kalan kız çocuklarına maaş bağlanırken, evlenmeleri durumunda çeyiz parası ödeniyor. Bu ödenek SSK veya Bağ-Kur’ lu anne veya babasının vefatı nedeniyle yetim maaşı alan kız çocuklarına veriliyor. Kız çocukları evlendiklerinde yetim maaşları kesilir. Kesilen maaşın 2 yıllık tutarı,kız çocuğuna evlendiğinde toplu olarak peşin ödeniyor.

 

İSTİRAHAT PARASI

 

Çalışırken hastalanan, meslek hastalığına yakalanan, iş kazası geçiren sigortalıya hastane rapor yazar. Rapor alınan sürelerde patron maaş ödemez, ödemeyi SGK yapar. Buna iş göremezlik ödeneği denir. Ödeme son 3 aylık kazanca göre yapılır. En düşük günlük ödeme ayakta tedavide 39.50 TL, yatarak tedavilerde 29.62 TL. Bu parayı Bağ-Kur’ lu da alır.

 

SÜT PARASI

 

SGK, halk arasında süt parası olarak bilinen ‘emzirme ödeneği’ de veriyor. Anne veya eşinin SSK veya Bağ-Kur ‘lu olması ve en az 120 gün prim ödemesinin olması yeterlidir. Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapılır.

 

DOĞUM İZNİ PARASI

 

Doğum öncesi ve sonrası toplam 122 gün izin kullanan anneler, çalışmadıkları sürenin parasını alabiliyor. Buna doğum izni veya rapor parası deniyor. Asgari ücretli bir anneye ödenen para 4425 lira.