Son günlerde gelen en fazla şikayetlerden birisi de otomobillerde cam filmine yeniden getirilen yasaklama olsa gerek. Aslında sessiz tepki o kadar büyük ki, bunun fark edilmesi bile bu yasağın kaldırılması için gerekçe olabilir. Bir kere etik açıdan yanlış olan önemli bir durum söz konusu. Günümüzde UV ışınlarının gerek otomobil içine gerekse de seyahat edenlere o kadar kanıtlanmış zararı var ki. Sadece sağlığa etki eden bu zarar dahi yasağın kaldırılması ile eşdeğerdir.   Yani sağlığı tehdit eden bir duruma karşı bireyin önlem alması zorunlu ve geçerli bir durumdur. Bu nedenle yasağı getirenlerin yeni bir düzenlemeye ve daha bilimsel ve daha doğru dayanaklara dayalı yeni bir taslak metin oluşturacaklarına inanıyorum. Kabul edilen gerçek cam film yasaklamasının anlamsızlığıdır ancak bunun da bir standardı olması lazımdır. Bir kere koyu ve siyaha yaklaşan renkli camlar veya buna uygun cam filmleri yasak olmalıdır. Neden? Sürüş emniyetini ve aracın görünümünü aşırı kasvetli bir hale getirdiği için. Bunun kendi kişisel mahremiyetim yaklaşımı ile uzaktan yakından bir ilgisi yoktur. Bu tür camlar ve filmler tamamen kozmetik amaçlı ve modifiye araç kavramına hizmet etmektedir ki, standartlara uymayan bir araç yapılandırılmasını doğru bulmuyorum. Yani, aracım çok güzel hale gelsin diye trafiği, diğer sürücüleri tehlikeye atacak uygulamaların etik bir yönü yoktur. Kimi bisiklet veya motosiklet kullanırken fark ettiğim sokaktan çıkan sürücünün yüzünü dahi göstermeyen bir araç görünümü tehlikeli bir durumdur. Cam filmi uygulamaları belli bir skala dahilinde dereceli olarak, siyah ve çok koyu bir duruma izin vermeyecek şekilde devletin kontrol ve denetimini sağladığı veya bu işle yetkili kıldığı firmalar tarafından yapılmalıdır. Herkesin cam filmi uygulama merkezi gibi hareket etmesi başıbozuk bir durumun göstergesi olacaktır. Yasaklarla değil, bilinçli ve duyarlı bir tavır sergilemeyle ancak sorunlar çözülür. Bu nedenle yetkili kurumları bu konuda düzenleme yapmaya davet etmek gerekmektedir. Yetkili ve sınırları belirlenmiş, abartılmamış cam filmi uygulaması kabul görmelidir.

Yıl 2017 olmuş, biz yasağı kalkmış bir uygulamayı yeniden gözden geçirmeden yeniden yasaklıyoruz. Akıl ve mantıkla anlaşılabilir bir durum değil tabii ki.

Bu arada yeri gelmişken asıl yasaklanması değil ama engellenmesi gereken bir konuyu da hatırlatmak isterim. Şehir içinde çok yüksek sesli kornalarla seyir halindeki dolmuş, taksi, kamyonların ve özel araçların durumu ne olacak? Düğün konvoyu, asker uğurlama konvoyu gibi gerekçelerle acımasızca kornalarına basan sürücülerin hali nedir? Buna trafik kanunu izin veriyor mu acaba? Ya da son zamanlarda moda olan drift yapan araçlara ne demeli? Görüyoruz ki, yasak ile normalden uzaklaşmış olan şeylerin engellenmesi aynı şeyler değildir. Yüksek sesli kornaya ve şehir içinde gereksiz ve başı korna çalmaya “Hayır” diyorum. Bununla ilgili bir denetimin yapdığını sanmıyorum ve trafikte de görmüyorum.

Bakalım zaman ne gösterecek? Sağduyu ve akıl doğruyu bulsun istiyorum.