Bir kişi hayatta kaç defa emeklilik dilekçesi verir?Bu sorunun cevabı genelde bir defadır.Eğer hizmetiniz de sorun yoksa hayatta bir defa başvuru yapar ve emekli olursunuz.Yıllarca bu emeklilik başvurusu sonucu olarak  emekli aylığı almaya başlarsınız.Peki nelere dikkat edelim de başvuru ve sonrasında sıkıntı yaşamayalım.

Emeklilik başvurusu yapmadan önce mutlaka postaneden alacağınız e-devlet şifreniz ile emeklilik tarihine kadar hayat boyu yaptığınız çalışmaları kontrol etmenizi öneririm.Örneğin banka veya sigorta çalışmalarınız varsa bu süreleri ilgili Bankaların Sandığından emeklilik öncesi talep etmeniz gerekir.Bu süreler Sosyal Güvenlik Kurumunun sistemine  artık dilekçe ile alınabiliyor.E devlet şifresi aldığınızda 4a,4b,4c ve banka sandık çalışmalarınızı ilgili sayfalardan günlerinizi kontrol ederek öğrenebilirsiniz.

Çalışma hayatınız içinde birden fazla sigorta siciliniz varsa yine bunları emeklilik başvurusu öncesi birleştirmeniz gerekir.Ad veya soyadınızda yaptığınız değişikliklerde kurum kayıtlarında vereceğiniz dilekçe, mahkeme kayıtları  birleşmesi gerekir.Farklı illerde olan çalışmalarınız Bağkur,SSK,Emekli Sandığı farketmez emeklilik başvurusu öncesi birleştirilmelidir.

Özellikle Bağkur ‘da farklı işyeri,ortaklık,farklı illerde  çalışmalar varsa bu süreler birleştirilmeli prim borçları varsa ödenmelidir.Bağkur basamak intibakının da yapılması gerekir.Bağkur prim borcu ödendiği tarihi takip eden aydan itibaren emekli aylığı bağlanacağından gerekli düzeltmeler yapılıp borçlar ödenmezse başvurunuz ile borcun ödendiği tarih arasında maaş kaybınız olabilir.

Bağkur borcu 15 TL ve altında olanların borcu emekli aylığından kesilerek Sosyal Güvenlik Kurumunca başvuru tarihini takip eden aydan bağlanır.

Emeklilik başvurusu kişinin ‘’Tahsis Talep ve  Beyan Taahhüt Belgesini ‘’ doldurması ile başlar. Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik başvurusunda bu belge dışında belge kabul etmez.Başvuru yapacağınız günden bir gün önce çalışıyorsanız işten çıkışınızı vermiş olmanız gerekir. Bu çıkışı işveren e-sigorta yoluyla işten çıkış bildirgesi vererek yapar.

Sosyal Güvenlik Kurumuna verilecek belge de çalışma hayatı boyunca birden fazla statüde çalıştıysanız bu çalışmalarınız için ilgili sicil numaralarını da formun üstüne yazmanız gerekir.Örneğin askerliği yedeksubay olarak yaptıysanız Emekli Sandığı sütununa emekli sandığı sicil numaranızı yazmanız ve yedeksubaylık olarak belirtmeniz gerekir.YineBağkur ,SSK  sicil numaralarınız ve karşısına toplam prim gününüzü yazmanızı öneririm.Ayrıca yurt dışı borçlanma,doğum,askerlik gibi tüm borçlanmalarda ödediğiniz süreleri de yazmanızı gerekir.Borçlanma gün sayısı ve borçlanma çeşidini de eklemelisiniz.

Emeklilik başvurusu Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı olarak yapılabileceği gibi adi posta veya kargo ile de yapılabilmektedir.Aylık bağlanması için doldurduğunuz tahsis talep formunun kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihi takip eden aydan itibaren bağlanır.Eğer taahhütlü ,iadeli taahhütlü veya APS ile formunuzu gönderirseniz postaya verdiğiniz tarihi takip eden aydan itibaren emekli aylığına hak kazanırsınız.Örneğin 24.08.2017 de başvurunuzu adi posta ile Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderdiniz kuruma bu evrak 5.09.2017 de giriş yaptı.Bu durumda 1.10.2017 den itibaren aylık bağlanır.Halbuki bunu APS veya iadeli taahhütlü gönderseydiniz başvuru tarihiniz 24.08.2017 olarak kabul edileceği için aylık başlangıç tarihiniz 1.09.2017 olacaktır.

Sosyal Güvenlik Kurumunda emeklilik için istenen belgeleri www.sgk.gov.tr adresinden alabilirsiniz.Kısaca emeklilik başvurusunda yedek subaylık sürelerini gösterir belge ,engellikdurumu varsa belgesi, banka sandığı ve başka çalışma süreleri varsa bunları tahsis talep belgesine ekleyebilirsiniz.

Emeklilik başvurusu Emekli Sandığı kapsamında çalışmaya devam edenler için öncelikle çalıştıkları kuruma emeklilik dilekçesi vermeleri ve kurumun emekliye sevk onayını almaları ile başlar.Görevleriyle ilişiğinin kesildiği tarihi takip eden aydan itibaren emekli aylığına hak kazanırlar.

Emeklilik başvuru formu olan Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesinde ‘’BAKMAKLA YÜKÜMLÜ OLDUĞU KİŞİLER VAR MI?’’sorusu ise varsa eş ve çocuk olarak mutlaka doldurulmalıdır.Emekli aylığına pozitif katkısı olan bu alanın boş bırakılmaması yerinde olur.

Emeklilik yaş,sigortalılık süresi ve prim gününü dolduran herkes emeklilik başvurusunu ivedilikle yapmalıdır.Biraz daha çalışayım emekli aylığım artsın şeklinde düşünceler her şart  da doğru değildir.

Hayatınızda bir kere emekli olduğunuzu düşünerek illa ki konuyu bilen bir uzmanla hareket etmeniz yerinde olacaktır.Yanlış veya eksik sürelerle bağlanan maaşlar ancak yargı kararıyla düzeltilebilmektedir.Bu da zaman ve para kaybetmenize sebep olur.Alacağınız emekli aylığı hangi statüden emekli olacağınız veya bazı süreleri hizmet birleştirmesinde kullanmamak mümkündür.Emekli olup Bağkur sürelerini iptal edip daha yüksek maaşa kavuşan bizzat benim danışanlarım var.Dolayısıyla emeklilik kendi içinde bir sürü soru barındırır.

Hepimiz bir gün emekli olacağız.Aktif yaşamdakine yakın bir emekli aylığının hayali ile yola çıkıyoruz.Bunu sağlamak için emekliliği planlamalı ve doğru adımlar atmalıyız.

Ölürsek problem yok da yaşarsak emekli aylığına illa ki ihtiyacımız var.Herkese gönlünce huzurla geçireceği bir emeklilik hayatı diliyorum.