Vergi Usul Kanunumuzu açısından:

İşverenin düşük ücretle düzenlediği ücret bordrosu naylon fatura gibi işlem görmektedir. Kanunlarımıza göre 22 Ocak 2008 tarihinde Meclis’te kabul edilen ve Resmi Gazete ’de yayınlanan 5728 sayılı Yasa ile Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesi değiştirildi.

 

Değişen Düzenlemeye Göre:

Kapsamı itibariyle, yanıltıcı belge düzenleme sayılan gerçeğe aykırı bordrolar nedeniyle, işveren hakkında (Anonim şirketlerde yönetim kurulu hakkında) 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası uygulanabilmesi kanunlaştırıldı. (VUK Md. 359/a-2).

Ayrıca, bununla da yetinilmeyerek, ücretin vergisi de, üç kat ceza ve gecikme faizi ile birlikte isteniyor. Tabi sigorta primi de cezalı olarak işverenden talep ediliyor. Bu borçlar için işverene e-haciz de uygulanıyor. 

Kanuna göre içerik itibarıyla yanıltıcı belge düzenlenmesi kaçakçılık kabul ediliyor. Böylece ücret bordrosu da resmi belge kabul ediliyor.İşveren  çalışanı asgari ücretli gösterip, daha fazla maaş ödediğinde yanıltıcı belge düzenlemiş gibi cezalandırılıyor.

4857 Sayılı İş Kanunumuz ise eksik prim ödemesinde, kanunun 24-II e bendi gereğince  “İşveren tarafından işçinin ücreti kanun hükümleri veya sözleşme şartlarına uygun olarak hesap edilmez veya ödenmezse,” diyerek işçiye haklı nedenle derhal fesih hakkı tanımaktadır. 24. maddesinin  e fıkrası da işçinin bu nedenle işten derhal ayrılmasına ve birikmiş kıdem tazminatını da talep etmesine olanak sağlıyor. 

İşçi işveren ilişkisi bugüne kadar iki kişi arasında iken artık ise alımla başlayan Sosyal Güvenlik Kurumu ve Malî müşavirleri de içine alan  sözleşmeler ağıdır.