Yeni yılın başlaması ile bir çok anlaşma sözleşme yürürlüğe girdi. Bunlardan biri de Avrupa Ülkeleri ile yapılan uluslararası anlaşma olan ‘OTAMATİK BİLGİ TRANSFERİ ‘ anlaşmasının 1.1.2018 de yürürlüğe girmesi ile başlayan bilgi transferidir.

Yapılan anlaşma ile bu yıldan itibaren Yurt dışında olan vatandaşlarımızın Türkiye ‘de bankalarda olan parası, arabası , tapu bilgileri ve sigorta poliçeleri  ülkelerarasında bilgi transferi ile  paylaşılacak olmasıdır.

 

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı üyesi 98 ülke arasında imzalanan bu bilgi transferi sözleşmesi ile anlaşma kapsamındaki ülkelerde bankada bulunan para dahil tüm mal varlıkları incelenebilecektir.

Türkiye, Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) tarafından geliştirilen ‘Vergi Konularında Karşılıklı İdari Yardımlaşma Sözleşmesini’ 3 Kasım 2011 tarihinde imzalamış ve 20 Mayıs 2017 tarihinde Resmi Gazete’ de yayınlanmıştır. Sözleşme, anlaşmaya taraf ülkeler arasında kişi ve kurumların banka hesapları dahil  yurt dışı finans kuruluşlarındaki varlıklarının karşılıklı olarak otomatik bildirilmesini içermektedir.Her ne kadar konuyla ilgili milletvekilleri bilgi paylaşımında gayrimenkul, banka bilgilerinin paylaşılmayacağını söylese de sözleşme içeriği bu bilgileri kapsamaktadır. Geçmişe yönelik bilgi paylaşımı sözleşme içeriğinde yer almasa da anlaşmanın 2011 de imzalanması nedeniyle bu tarihten itibaren bilgi paylaşılabilir diyedüşünüyorum.Vergi,finans hareketliliğinin ülkeler arası şeffaflığının sağlanması amaç gibi gözükse de Avrupa ülkelerinde ödenen sosyal yardımlar açısından da bu sözleşmenin üye ülkeler için bir bilgi alışverişi sağlayacağı da açıktır.

Öncelikle AGİT üyesi ülkeler arasında yer alan Almanya,Fransa gibi ülkelerde vergi kaçakçılığının önüne geçmek amacıyla imzalanan bu sözleşme en çok yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızı ilgilendiriyor. Biliyorsunuz Avrupa ülkelerinde yaşayan vatandaşlarımız bu ülkelerden sosyal yardım adı altında her ay düzenli olarak gelir alıyorlar.Özellikle sosyal yardım alan ve Türkiye ‘de parası, evi arabası olanların bu sosyal yardım tutarlarını iade etmek zorunda kalabilecekleri de konuşuluyor.

 

AGİT üyesi ülkelerden herhangi birinin diğer ülkede bulunan vatandaşın banka ve tapu bilgilerini istemesi durumunda bu bilginin paylaşılmaması gibi bir durum söz konusu değil.Yapılan anlaşma açık ve net olduğu için özellikle bu yıldan itibaren sosyal yardım alan vatandaşlarımızın  Türkiye ‘de var olan mali kaynaklarını gözden geçirmelerini tavsiye ediyorum.Hukuki ve mali sonuçları açısından bağlayıcılığı olan bu anlaşmadan zarar görmemek adına yapılan birikim ve yatırımların gözden geçirilmesi şarttır.Bu konuda vergi uzmanı,bankacı veya bu konulara vakıf sosyal güvenlik uzmanlarından destek almanızı tavsiye ederim.Yatırımlar konusunda Bireysel Emeklilik ve diğer sigorta yatırım araçları birer alternatif olarak değerlendirilebilir.

 

Oluşabilecek mağduriyetlerin önüne geçmek için öncelikle önlem almanızı oluşacak mağduriyetlerde ise yargıya başvurmanızı özellikle tavsiye ederim.Her ne kadar 57 ülke anlaşma yapsa dahi kişisel bilgilerin izinsiz paylaşımı aynı zamanda suçtur.Bu nedenle vatandaşlarımızın tazminat hakkı  bana göre saklıdır.

Diğer taraftan ülkemizde de yürürlükte bulunan 3201 sayılı kanunun 6.maddesi gereğince; ‘’Kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle aylık bağlananlardan tekrar yurt dışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışanlar, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alanların aylıkları, tekrar çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı bir ödenek almaya başladıkları tarihten itibaren kesilir. ” denilmiştir. Bu bahisle her ne şekilde ne tutarda olursa olsun yurt dışında sigortalı veya sigortasız çalışanlar Türkiye den emekli aylığı alamazlar. Yurt dışı borçlanma yapmadan Türkiye ‘de çalışmaları ile emekli olanlar bu kapsam dışındadır.

 

Bilgi kirliliğinin önüne geçmek adına Yargıtay kararlarının da  sigortasız yurt dışında çalışmanın dahi çalışma ve gelir elde etme gerçeğini ortadan kaldırmadığı için 3201 sayılı kanunun 6.maddesi gereği yurda kesin dönüşe engel teşkil ettiğinden emekli aylığı alınamayacağını ve maaş bağlanmayacağını vurguladığını belirtmek isterim.

Özetle 2018 de danışmadan yurt dışından sosyal yardım almayın, emekli olmayın.Yoksa geriye dönük maaş ve sosyal yardımları ödemek zorunda kalabilirsiniz.

Tüm yurt dışında yaşayan vatandaşlarımıza sorunsuz bir yıl diliyorum.