Sosyal Güvenlik şemsiyesi altında değilseniz  ;

a)Çalışmıyor,

b)Emekli maaşı almıyor,

c)Dul veya yetim aylığı almıyor,

d)Hak sahibi değilseniz sağlıktan yararlanmak için Genel Sağlık Sigortası primi ödemeniz gerekir. Biliyorsunuz Genel Sağlık sigortası primi 61 TL ye düştüğü için artık eskisi kadar konu edilmiyor.

Fakat yine de sağlıkta yaşanan ticarete bir miktar açıklık getirmek için bilgi paylaşmakda fayda olduğunu düşünüyorum.Öncelikle baba veya  annenin sosyal güvencesi varsa kız çocukları çalışmadığı ,evlenmediği müddetçe anne ve babanın sağlık güvencesinden faydalanır.Erkek çocukları ise eğitim hayatı süresince en fazla 25 yaşına kadar babanın veya annenin sağlık güvencesinden yararlanır.Erkek çocuğunun malul olması durumunda hak sahipliği ömür boyu devam eder.Anne veya babadan bakılmaya devam edilir.

Fakat esas konu acil durumda sağlık güvencemiz yoksa ne yapacağımızdır? Burada açık söylemek gerekirse mevzuatımıza göre hastanelerin acil servisine başvurduğunuzda ;yoğun bakım hizmeti,yanıktedavisi,kansertedavisi,yenidoğan çocuk hizmeti,organ doku ve hücre nakilleri,diyaliztedavileri,kardiyoyasküler cerrahi işlemlerinde hiçbir ek ücret talep etmeden sağlık kuruluşu hastaya bakmak zorundadır.

Kanser hastalarına bakmak zorundayken hizmet vermemek veya tedavisini yarım bırakmak sosyal adalet ,sosyal devlet adına ne derseniz deyin hiçbir tanıma uymamaktadır.

Sağlık ve emeklilik konularında yapılan düzenlemeler özellikle son dönemde olumlu gibi gözükse de alınan yüksek fark ücretleri ,vatandaşın parası olmadığında yaşadığı maddi manevi sıkıntı göz ardı edilemez. Sağlığın önemi ne yazık ki kaybedilinceye kadar anlaşılmıyor.Önümüzdeki dönemlerde daha fazla paralı olacağını düşündüğüm sağlık hizmetleri için yeni bir düzenlemeye acilen ihtiyaç var.

Sağlıcakla Kalın.