Geri kalmışlığı, yalancılığı, ahlak sorunlarımızı ve gericiliği aşıp çok öncelerin yaşadığımız düzlüğe şimdilerde neden çıkamıyoruz? Cumhuriyetimizin devrimleri yerli yerine oturttuğu o yıllarda, o dönemlerde olduğu gibi eğitimi ve eğitimli olmayı yaygınlaştırmadıkça, kapkaranlık beyinlere ışık girmedikçe, insanlarımızın önemli bir bölümü çağa uygun duruma gelmedikçe sorunları aşıp düzlüğe çıkmamız mümkün görünmüyor.

Ortaçağın başlarında din bezirganı olan papazların sanata, okumaya ve aydınlanmaya düşmanlığı Avrupa'da nasıl başı çekmişse, bizde de 17. Yüzyıldan bu yana aynı zihniyetin temsilcileri olan dinciler başı çekmiş ve şimdi de çıkarları uğruna aydınlık bir çağa karşı olan aykırı düşüncelerini sürdürmeye devam ediyorlar. Kur'an'da ilk emrin 'Oku' 'Aydınlan' olduğu bilinmesine karşın bu yobazlar, şeyhler ve şıhlar emri görmezden gelmeyi bugüne kadar sürdürmüşler.

Yine Kur'an'da bir bilgi olmadığı halde müziği haram sayacak kadar kendilerini kaybeden dincilere sözleri ve sazlarıyla ne güzel karşı koymuş halk ozanları asırlar boyu. Müziğe bile karşı olabilen bu din bezirganları ezanların ayrı ayrı makamlarda okunduğunun farkında olmayacak kadar da cahiller. Bilimin aydınlattığı, ışık olduğu ve her türlü güzel sanatlara anlam kattığı gelecek günler çoğaldıkça gericilik, yobazlık, geri kalmışlık yerini çağa uyan bir topluma bırakacaktır işte o zaman.