Hepimiz belirli bir yaşa gelince emekli maaşı almak istiyoruz. Bizim ülkemiz de emekli olup da çalışmayanlar her sokakta bir elin parmakları kadardır. Emekli aylıklarının düşük olması ihtiyaçları karşılayamaması nedeniyle emekli de olsanız çalışmanız gerekiyor.Durum böyle olunca Sosyal Güvenlik Kurumundan en çabuk en kolay nasıl emekli oluruz hepimiz bunu düşünüyoruz.

Sosyal Güvenlik Kurumundan emekli olmak için prim günü sayısı , sigortalılık süresi ve yaş şartının üçünün birden gerçekleşmesi gerekiyor.Ancak malulen emeklilik ve engelli emekliliğinde bu şartlardan yaş şartı istenmiyor.Prim günü sayısı da normal emekliliğe göre daha az gün istiyor.Engelli emekliliği için başvurmadan önce vergi indirim belgesi alarak engel oranınızı öğrenmeniz işlemlerinizin daha çabuk sonuçlanmasına neden oluyor.

Sigortalılığı 1.10.2008 den önce olan engelli emekliliğine başvuracak sigortalılar 506 sayılı kanunda yer alan şartlara tabiidir.Buna göre engelli emekliliği şartları, 3600 gün ile 4400 gün arasında engellilik derecesine göre değişmektedir.

Sigortalılığı 1.10.2008 tarihinden sonra olan engelli emekliliğine başvuracak sigortalılar 5510 sayılı kanunda yer alan şartlara tabiidir.Buna göre engelli emeklilik şartları 3960 gün ile 4680 gün arasında engellilik derecesine göre değişmektedir.Vergi indirim belgesi alarak emeklilik başvurusu yapma imkanı 1.10.2008 den itibaren 5510 sayılı kanun ile kaldırılmıştır.Yani eğer ilk sigortalı olduğunuz tarih 5510 sayılı kanunun yürürlüğe girdiği 1.10.2008 sonrasında ise ve engelli emekliliğine başvuru yapacaksanız Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurup Kurumun yönlendirdiği hastaneden rapor almanız gerekiyor.Aynı şekilde Bağ-Kur kapsamında olanlar için de engelli emekliliği hakkı 5510 sayılı kanun ile 1.10.2008 tarihinden sonra başladığı için Sosyal Güvenlik Kurumuna engelli emekliliği için başvuru yapmaları ve Sosyal Güvenlik Kurumunun yönlendirdiği hastaneden rapor almaları gerekiyor.

Her ne şartta olursa olsun malulen emeklilik başvurusunda bulunuyorsak mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapmamız ve onların yönlendirdiği sağlık kuruluşlarının belirleyeceği raporlara göre emekliliğimizin onaylanması gerekiyor.Elimizdeki vergi indirim belgesini malulen emeklilikte kullanamıyoruz.

Engelli emeklisi de malulen emeklilikte düşük maaş değildir.Emekli aylığı hesabında doğrudan bir etkisi bulunmuyor.Tek fark malulen emekli olan emekli maaşı alırken sigortalı çalışamaz.Engelli emeklisi çalışabilir.Malulen emekli olamayan sigortalı prim günü şartını  sağlarsa engelli olarak emekli olabilir.

Vergi indirim belgesi almak için bulunduğunuz yerde ki Maliye Bakanlığı’na sigortalı çalışırken başvuru yapmanız gerekir.193sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun 31. maddesi kapsamında Maliye Bakanlığı’ndan alınan vergi indirim belgesi,sadece  1 Ekim 2008’den önce sigortalı olanların  ssk (4a) statüsünde engelli emekliliği talebinde geçerli olarak kabul edilmektedir.

Yurt dışında yaşayan vatandaşlarımızın bulundukları ülkede malulen emekli olmaları Türkiye ‘ de de aynı şekilde emekli olacakları anlamına gelmez. Sosyal Güvenlik Kurumunun Sağlık uygulama tebliğine göre hastalıkların derecesi belirlenir ve yeterli oran varsa engelli emekliliği gerçekleşir. Hastalık veya engel  durumunuz varsa mutlaka Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak emekli olmanızı öneririm. En iyi emeklilik erken emekliliktir. Bir şekilde aile bütçesine  maddi katkı olur.