Biliyorsunuz ülkemizde emeklilik için üç şartın bir arada olması gerekiyor. Bunlar:

-İlk defa tüm sigorta kollarına prim ödenerek (staj ve çıraklık başlangıcı hariç) çalışmaya başladığınız tarihe göre ihtiyacınız olan prim günü,

-Sigortalılık süresi

-Yaş  

Engelli emekliliğinde bu üç şarttan yaş şartı aranmaz.Yani sigortalılık süresi ve prim gününü tamamlayan engelli en az %40 raporu varsa emeklilik başvurusunda bulunabilir.Yine sigorta- lılık süresi hesaplanırken 18 yaş dikkate alınmalıdır.Engelliler isterlerse çalışarak isterlerse dışarıdan isteğe bağlı prim ödeyerek emekli olabilirler.

Engelli emekliliği için alınacak rapor yetkili sağlık kuruluşlarınca gerekli olan kontroller yapıla- rak verilir.

Engelliler için rapor oranına göre prim gün ve sigortalılık süresi iki milat tarihe göre belirlenir.

Devlet memurlarının emekliliğinde ise engelli olarak memuriyete başlayanlar veya engelli kadrosunda çalışmamasına rağmen ilk defa memur olduğu tarihte en az %40 raporu olanlar 15 yıl sigortalılık süresi ve 5400 gün prim gününü tamamladıklarında engelli emekliliğine başvura- bilirler.Devlet memuriyetine başladıktan sonra engelli olanlar ise ; %40 ila %49 arasında raporu olanlar 6480 prim gününü %50 ila %59 arasında raporu olanlar 5760 prim gününü tamamladığında emekli olurlar.

Bağ-Kur kapsamında çalışan engelliler ise ; %40 ila %49 arasında engel oranına sahip ise 18 yıl sigortalılık süresi ve 4680 prim günü ile ,%50 ila %59 arasında prim günü varsa 16 yıl 4320 prim günü ile ,%60 ve daha fazla engel durumunda ise 15 yıl 3960 gün ile engelli emekliliğine başvurabilirler.

Engelli emekliliği için en çok merak edilen konulardan biri emeklilik maaşının düşük olup olmayacağıdır ki bunu çok net ifade etmek gerekir ki emekli maaşınız düşük olmaz. Hatta eğer gün sayınız az ise yani 5000 gün altında prim günüz varsa normal emekli olacağınızdan daha fazla emekli aylığınız olur. Bu nedenle gerekli şartları taşıyorsanız engelli emekliliğine başvuru yapmanız doğru olacaktır.

Engelli emekliliğine başvuru yapmadan önce çoğu kişi vergi indirim belgesi alarak engel durumunu belgeliyor.Bu rapor düzenlenirken ülkemizde Balthazard formülü uygulanıyor. Bu hesaplama yönteminde birden fazla rahatsızlığın en yüksek engel oranına sahip olan rahatsızlıktan başlamak üzere sıralanır. En yüksek engel oranınız sabit rakam 100 den çıkarılır. Bulunan rakam ikinci sıradaki engel oranınız ile çarpılıp 100 e bölünür. Çıkan rakam ilk engel oranınız ile toplanır. Bu bulunan rakam engel derecenizdir.

Örneklemek gerekirse diyelim kulağınızda duyma kaybı var.Aynı zamanda bir ayağınızda kaza neticesinde protez takıldı. Duyma kaybınız %45 ayağınızda engel oranı ise %35 olarak belirlendi. Bu durumda en yüksek oran duyma kaybı olduğu için 100 sabit sayıdan 45 i çıkarıyo- ruz.100-45=55 

Çıkan rakam olan 55 *ayakta bulunan kusur oranı 35 ile çarpıyoruz ve 100 e bölüyoruz.

55*35/100=19.25 ikinci engel oranı 

Bu iki engel oranının toplamı 45+19,25=%64.25 engel oranını verir.

Bu kişinin engel raporu %64.25 olacaktır.

Engelli emekliliği için ilk önce vergi indirim belgesi alıp Sosyal Güvenlik Kurumuna bu belge ile başvurabileceğimiz gibi direkt başvuru da yapabiliriz.

En büyük engel önyargılarımız diyelim. 

Sağlıcakla kalın.