Hekim olmak isteyenlerin, tıp fakültesini seçecek olanların çok önemli bir özelliği olmalı. 'İnsanı seven bir kişilik ve yüksek empati özelliği.'

Teknolojinin günümüzdeki gelişimi ile tıbbın bir bakıma farklı yönlere kaymasına karşın bu mesleği seçecekleri bir önemli özellik daha bekliyor. 'Çalışmak, çalışmak ve çalışmak...' Hekimin yaşamının sonuna kadar bitmeyecek bir tempodur bu.

Hekim olmayı düşünen birinin empati yeteneğinin yüksek olması, hasta ve hasta yakınlarına  içten yaklaşabilmesinde önde gelen tartışılmaz bir özellik olmaktadır. Bu özelliği uygulayan bir hekim sonuçta onların yalnız tanılarının değil acılarının da içinde olacaktır.

Yenilikleri izleme yeteneği yanı sıra özverisi yüksek araştırmacı niteliğinde olan kişilerin hekimlik mesleğini seçmesi gerekir.

Hekimlik şimdiye kadar olduğu gibi gelecekte de önde gelen, tercih edilen mesleklerden biri olacaktır kuşkusuz.

Hekim bir yazarın para-medikal kitabında 'İnsan Sevgisiyle' ilgili şöyle bir bölüm yer alıyor (1).

''İnsanları sevmeyene güvenme. Yüreğinde insan sevgisi olmayan insanda Tanrı sevgisi var mıdır dersiniz? Ah İnsan sevgisi!.. Bütün gönülleri dolduramaz mısın? Sana  yalvarıp yakarsak da senden yoksun insan bırakmasan dünyamızda. Bütün aydınlıklar, bütün ışıklar, huzur, güven ve mutluluk senden gelecek. Gel kırma bizi. Konuk gelmişiz bu yeryüzüne bizi yalnız bırakma. Gözden, gönülden etme hepimizi. Umudumuzu yitirme, yaşarken gömme bizi, ruhumuzu öldürme...''

İnsan sevgisinin anlamını çözen ve önemini vurgulayan ne güzel bir yalvarış ve yakarış bu.

_________________

(1): Prof. Dr. Emin Faik Üstün. Tıbbiyeli (İyi Hekim-İyi İnsan). Editör: Yard. Doç. Dr. Çağatay Üstün. Ege Tıp Fakültesi Yayınları No: 153, S:66. Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova-İzmir, 2000. İkinci Basım.