25 Mayıs Etik günü ve haftası yaklaşırken, bazı etik uygulama hatalarının daha net anlaşılabilmesi için doğru olanı öneren tavsiyelerde bulunmak isterim. Dikkate alacaklara şimdiden teşekkür ediyorum.

 

-Vergilerin artırılması doğru değildir. Az kazanandan az çok kazanandan çok mantığını da doğru bulmuyorum. Vergide önemli olan, doğru verginin zamanında alınmasıdır. elektrikli bir araçtan çevreye zarar vergisi alırsınız ama bu çok düşük bir düzeyde olmalıdır. Aynı durum hibrit araçlar için de geçerlidir. Yine motosiklette alacağınız vergi caydırıcı değil, bu aracı teşvik edici düzeyde olmalıdır. Bisikleti teşvik etmek için bu araçların satış fiyatı üzerindeki vergi oranı azaltılmalıdır. Kısacası vergi toplamak elbette ki doğru bir uygulamadır. Ancak vergi yoluyla gelir elde etmek doğru bir mantık değildir. Devletler üreterek gelir artışı sağlamalıdır.

-İnsanların geçim ve yoksulluk sınırları iyi saptanmalı, çıkan rakama göre maaşların bunun altında kalmamasına özen gösterilmelidir. Yoksullaşan bir toplumun doğru bir toplum olmayacağını unutmamalıyız.

-Fazla nüfus fazla gelir değil, fazla gider ve fazla yatırım. aşırı masraf demektir. Nüfusu kontrol altına almak ve fazla nüfusu önlemek için tek çocuk için teşvik yöntemi benimsenmelidir.

-İnsana ve canlılara şiddetin önüne geçmek için yasa yerine vicdani yaptırımın çoğaltılması için duyarlılık geliştirici programlara ve çabalara ihtiyaç vardır. Yasa her zaman en son çaredir ve rehabilite edici özelliği etik duyarlılık kadar tesirli değildir. 

-Tüketimi özendiren reklam ve bu tip görsel materyallere sınırlama getirilmeli, tasarrufun önemine değinilmelidir.

-Yapılacak yatırımların maliyetlerinin yüksek düzeyde tutulması doğru değildir. Devletler tasarrufa önem vermezse, lüks harcama giderlerini önlemezse bu konuda model oluşturma özelliklerini kaybederler.

-İnsanı insan yapacak ve kültürel varlığını zenginleştirecek unsurlara önem verilmelidir.

-Çevreye zarar verebilecek ve toplum tarafından onaylanmayan yatırımlar için bilimsel ve toplumsal görüşe de başvurulmalıdır. Doğru olan budur.

-Sevgi ve saygının çoğaltılması için yöneticiler rol model olduklarının bilinciyle hareket etmeli, bağırır tarzdaki hitap şekillerini değiştirmelidirler.