Her seçim döneminde olduğu gibi bu seçim döneminde de kamu alacaklarında vatandaş lehine çözümler çıkan torba yasalar ile hayatımıza girmiş bulunuyor. Borçlar siliniyor, taksitlendirme imkanları sunuluyor. Gecikme faiz ve cezalarının yerini enflasyon farkı ile ödeme alıyor. Seçim sonrası bugün için imkan olan borç ödemelerinin yerini yüksek faiz ve gecikme cezalarının alacağını düşünüyorum. Bu nedenle benim gibi düşünüyorsanız kamu borçlarınıza bir göz atın derim.

 

Yeni çıkan torba yasa da neler var?

Öncelikle Bağ- Kur borcu olup ödeme yapamayan vatandaşın  18.05.2018 tarihinden önceki tüm borçları siliniyor. Silinen Bağ- Kur  prim borçlarına iki ay içinde başvuru yapma şartıyla gecikme ceza ve faizi ödemeden enflasyon farkı ile hesaplanan tutar üzerinden  taksitle ödeme imkanı getirildi.BöyleceBağ-Kur da silinen günleri bulunan vatandaş gecikme faizi ve cezası ödemeden primleri enflasyon farkı ile ödeyerek emeklilik hakkı elde edebilecek.7143 sayılı torba yasa öncesinde oldukça yüksek gecikme cezası ve faizi ödemek zorunda olduğu için prim günlerini canlandıramayan (ihya ) emeklinin bu günleri kazanma şansı doğuyor.Bağ-Kur prim borcu olup sağlıktan yararlanamayan sigortalıların borçlarını bu kanun kapsamında yapılandırmaları halinde sağlıktan yararlanmaları sağlanıyor.Tabii yapılandırmada taksitleri düzenli ödemeniz ve ilk taksiti peşinen ödemeniz halinde  sağlıktan yararlanacağınızı da belirtelim.

İsteğe bağlı ve topluluk sigortası prim günlerinde ödeme imkanı ortadan kalkmamış günleriniz varsa bunları da enflasyon farkı ile faiz ve gecikme cezası ödemeden yapılandırma yaparak ödeyebileceksiniz.

Geçmiş yıllardan ödemediğiniz Sosyal Güvenlik Destek Primlerini de yapılandırarak ödeme imkanınız bu torba yasa ile sağlandı.

Yine 31.03.2018 tarihine kadar tamamlanmış işverene ödeme için tebliğ edilmiş inşaat ve ihale konusu işlerde hesaplanan eksik işçilik tutarlarına da af getirildi. Bu işverenlerin sigorta prim borçları da Kurum tarafından enflasyon farkı ile hesaplanacak ve  taksitle ödeme alınacaktır. Gecikme cezası ve faizi dealınmayacaktır.

Torba yasa da yer alan bir başka sevindirici maddede idari para cezalarıdır.31.03.2018 öncesi kesinleşen idari para cezaları asıllarının yarısı silinecektir. Kalan yarısı ise enflasyon farkı ile alınacaktır.Faiz ve gecikme cezası alınmayacaktır.

7143 sayılı torba yasa da vatandaşı en fazla sevindiren açıklama ise bayram ikramiyesidir.Bundan böyle Ramazan ve Kurban bayramı öncesi bütün emeklilere 1000 lira bayram ikramiyesi ödenecektir.Birden fazla emekli maaşı alanlar tek ikramiye alacaktır.Ne yazık ki , seçim öncesi siyasilerin vatandaşı hatırlaması seçimden sonra ise unutması ülkemizin siyasilerinin genel davranış biçimi oldu.