Bir toplumun ilerlemesini engelleyen unsurların başında kıskançlık duygusunun geldiğini söylemek gerekir. Böyle bir toplumda önemli bir işi başaranlar hemen küçümsenip, yerilebilir.

 

Büyük emeklerle ortaya çıkarılan eser karşısında önce yüzler asılır, ardından küçümsemeler, yermeler sökün eder. Böylesi bir ülkede kimse eser vermemeli, bir değer, bir başarı olmamalı, sürekli yalan söylenmeli, sahtekar, hileci, aldatıcı ve göz boyayıcı olmalı insanlar.

 

Çevremizde, toplumda kıskançlık belirtileri yanı sıra bir de alabildiğine kültür yetersizliği var. Kıskanç insanlar, kültürü yetersiz olanlar aynı zamanda bilgisiz, iftiracı ve kara cahil olurlar.

 

Kıskançlık bir bakıma sevgisizlik de demektir. İnsanlar eğer birbirlerini severlerse yardımlaşırlar, birbirlerini sayarlar ve birbirleriyle birlikte çalışabilirler.

 

Yüreklerinde yakınlık duygusu kuruyan kişiler ancak nefret ve ağır bir kıskançlık içinde olurlar. Toplumda giderek artan, azıtan kıskançlığın altında yatan çok derin nedenler de olabilir.

 

Bu karakteri barındıran insanlar hangi toplumlarda çoktur derseniz? Dinin her türlü yorumunu kendi çıkarları adına bilerek yalan-yanlış uygulamaya kalkan ve din görevlilerine de özellikle uygulatan Müslüman ülkelerde olur demek hiç de yanlış olmaz.