Türk vatandaşı olup da Bakanlar Kurulu izni ile  Türk Vatandaşlığından çıkan kişilere mavi kartlılar diyoruz. Ülkemiz de mavi kartlı olan eski Türk vatandaşlarımız dilerlerse Türk vatandaşı olarak geçirdikleri süreleri   yurt dışı borçlanma yaparak emekli olabiliyorlar.

Bu konuda 11.09.2014  tarihinde yayınlanan  6552 sayılı kanun mavi kartlıların yurt dışı borçlanma yapabileceklerini açıkça belirtmiştir.

Biliyorsunuz ülkemizde Sosyal Güvenlik Kurumu emekli olmadan vefat eden sigortalılarının hak sahiplerine borçlanma yaparak sigorta primlerini tamamlama imkanını  veriyor.Fakat mavi kartlıların yakınları Türk vatandaşı değilse bu hakkı vermiyor.

Mavi kartlı eğer vefat etmeden yurt dışı borçlanma yaparak prim günlerini tamamlamadıysa geride kalan yakınlarının yurt dışı borçlanma hakkı bulunmuyor.

Sosyal Güvenlik Kurumunun 2014/27 sayılı genelgesinde açıkça Türk vatandaşlığından Bakanlar Kurulu izni ile çıkan kişilerin vefat etmeleri halinde hak sahibi yakınları Türk vatandaşı ise borçlanma yapabilmekte , değilse borçlanma talebi red edilmektedir demektedir. Yurt dışı borçlanma hakkı elinden alınan mavi kartlıların hak sahipleri, genelge ile ellerinden alınan bu hakkı dilerlerse dava  ile tekrar kazanabilirler.Davayı iş mahkemelerine açmaları gerekiyor.

Bu konuda açılan davada özellikle , 403 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu ‘nun 29.maddesinde yer alan ; ‘’Türk vatandaşlığını kaybedenlerin milli güvenlik ve kamu düzenine ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla ikamet,çalışma ,miras ,taşınır ve taşınmaz mal iktisabi ve ferağı gibi konularda Türk vatandaşlarına tanınan haklardan yararlanmaya devam edeceklerdir.’’ maddesi  vurgulanmalıdır.

Vatandaşlıktan kendi isteği ile çıkanlar sosyal haklar bakımından vatandaşlıktan çıkmadan önceki haklara tamamen sahiptir.Miras bırakan kişinin borçlanma hakkı varsa hak sahiplerinin de borçlanma hakkı bu nedenle  bulunuyor.

 

Eğer mavi kartlı yakınlarınız varsa vefatları halinde emekli aylığı almanız için yurt dışı borçlanma yapmanız gerekiyorsa Sosyal Güvenlik Kurumu red etse dahi mutlaka dava açarak yurt dışı borçlanmayı yapmanızı öneririm.Bu durumda dava ile yurt dışı borçlanma hakkını alıp ardından emeklilik başvurusu ile dul ,yetim aylığı bağlatma hakkınız bulunuyor.

Sosyal Güvenlik Kurumunun her hayır cevabı gerçekte hayır değildir.Haklarınızı bilip bu hakları talep etmeniz gerekir. Unutmayalım hak verilmez alınır.