Bedelli askerlikte ücretsiz izin olmasaydı kıdem tazminatı almak mümkün olurdu. Bu düzenleme karşısında sözleşmenin feshini zorunlu kılan bir durum olmadığından kıdem tazminatı ödenemez. 

 

İş Hukukunda işçi lehine yorum vardır ama kıdem tazminatı ödenmesi değil, işçinin işini koruması işçi lehinedir. Kaldı ki açık kanun hükümleri yoruma müsait değildir.7146 sayılı kanunun 2.maddesinde yer alan "Bu madde hükümlerinden yararlananlar temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar" hükmü karşısında ilgilinin işten bedelli askerliği gerekçe göstererek ayrılması halinde dahi kıdem tazminatı ödeme yükümlülüğü söz konusu olmayacaktır.

 

Çalışanların ücretsiz izinli sayılmaları veya daha önceki bedellide olduğu gibi fiilen askerlik yapılmaması durumunda kıdem tazminatına hak kazanılmayacağını belirtelim. Normal şartlarda muvazzaf askerlik hizmetini yapanlar kıdem tazminatı alıp işyerinden ayrılır. Ancak son bedelli Kanun metninde, Bu madde hükümlerinden yararlananlar temel askerlik eğitimi süresince çalıştıkları iş yeri, kurum ve kuruluşlar tarafından aylıksız veya ücretsiz izinli sayılırlar. Hükmü yer almaktadır. Buna göre bir fesih olmayacağı gibi, kıdem tazminatı hakkı da doğmaz. Çünkü fesih yoktur, işçi de bu gerekçeyle fesih yapamaz kıdem tazminatı alamaz. 

 

Temel askerlik süresince hizmet akdi askıda kalır ve dönüşünde işbaşı yapar. Askerlikte geçen ücretsiz izinli süre kıdemden ve izin kıdeminden sayılmaz.Dolayısıyla ortada bir karışıklık söz konusu değildir.Konu gayet nettir.Bedelli Askerlikte kıdem tazminatı doğmaz.