Sosyal Güvenlik Kurumu borçlu şirketlerin borçları zaman aşımına uğramış olsa dahi Sosyal Güvenlik Kurumuna borcu yoktur yazısını artık  vermeyecektir.

 

Biliyorsunuz ,Sosyal Güvenlik Kurumu prim ve idari para cezalarından oluşan alacakları, ödeme süresinin dolduğu tarihi takip eden tarihten itibaren on yıllık zaman aşımına tabiidir.

Sosyal Güvenlik Kurumu İl müdürlükleri, yeni aldığı bir kararla işyeri dosyalarını ve sigortalıların borçlarını düzenli aralıklarla tarayarak, en eski borçtan başlamak üzere işyeri ve sigortalı borçlarını tespit etmeye  karar verdi.

Her bir borçlu için zaman aşımını kesen ve durduran sebeplerle ilgili araştırmaların ardından yapılan tarama sonucunda borcun zaman aşımına girdiğinin anlaşılması halinde borçlulara, “Borç bilgilendirme formu” gönderilecektir. Borçlu kendi isteği ile borcunu öderse Kurumca kabul edilecek,borcunu ödemezse zaman aşımına girmiş kabul edilecektir.İcra takibi de yapılmayacaktır.

Zaman aşımına uğrayan alacak için artık borçlu hakkında icra veya haciz yoluna başvurulmayacaktır.Fakat , zaman aşımına uğraması, SGK açısından alacak hakkını ortadan kaldırmayacaktır.

Bu durumda olan borçlu firmalar  için ,Kamu kurumlarının açtığı ihalelerde yer alabilmek için  vergi ve prim borcunun bulunmaması gerektiğinden firma Sosyal Güvenlik Kurumundan    “Borcu yoktur” yazısı almak istediğinde alamayacaktır.

SGK’nın uyguladığı prim teşvik, destek ve indirimlerinden de yararlanamayacaktır. Aynı şey Bağkur borçları için de geçerlidir.

Bu yeni uygulamadan zarar görmemek için borçların zaman aşım süreleri ve tutarları mutlaka bir uzman tarafından kontrol edilerek ödenmelidir.