Almanya ‘da uzun vadeli sigorta kolları , ‘’Kuşaklararası dağıtım modeli ‘ ne göre (pay-as-you-go) ve zorunlu bir sosyal sigorta programı olarak devlet tarafından yürütülmektedir. Zorunlu emeklilik sistemi dışında gönüllük esasına göre özel emeklilik sistemleri de mevcuttur.

Almanya’da uzun vadeli sigorta kolları için ;

*Sigortalıların gelirinin % 9,95 i aylık maaşlarından sigorta  primi olarak kesilir,işveren payı da %9.95 dir.

*400 avronun altında geliri olanlardan sigorta primi  sadece işveren tarafından ödenir  ve gelirin %15 alınır.

*Serbest çalışanlardan aylık gelirin %19.9 prim olarak alınır.

*Üç yaşından küçük çocuklara bakanların üç yıl boyunca  sigorta primi,askere alınanların primi devletçe ödenmektedir.

Almanya ‘da zorunlu emeklilik sigortasının %31 i devletçe karşılanmaktadır.

Almanya ‘da yaşlılık aylığı için ;

*1947 öncesi doğumlular için 65 yaş,

*1947-1964 yılları arasında doğanlar için 65 yaş,

*1964 sonrası doğanlar için 67 yaş  şartının dolması ve en az 5 yıl prim ödenmiş olması yeterlidir.

Ayrıca;

*35 yıl hizmeti olup 63 yaşını dolduran,

*35 yıl hizmeti olup 60 yaşını dolduran malul sayılan ,

*15 yıl hizmeti olup bu hizmeti son 10 yıl içinde 8 yıl prim ödeyerek tamamlayan 60 yaşını doldurmuş son bir buçuk yıl içinde 52 hafta işsiz kalan ,

*15 yıl hizmeti olan ve 40 yaşından sonra en az 10 yıl prim ödemiş olan 60 yaşındaki kadına yaşlılık aylığı bağlanır.

Maluliyet aylığı ise,  beş yıl ödenmiş prim bunun 36 ayı son 3 yıl içinde ödenmesi şartıyla iş göremez olduğu doktor raporu ile kanıtlanmış olanlara bağlanır. 

Dul aylığı geride kalan eşe, vefat eden sigortalının  en az beş yıl ödenmiş primi varsa 24 ay boyunca küçük dul aylığı bağlanır. Geride kalan eş bakmakla yükümlü çocuğu varsa , 47 yaşını geçtiyse büyük dul aylığı bağlanır.Geride kalan yetim çocuğa öğrenci veya bakıma muhtaçsa 27 yaşına kadar yetim aylığı bağlanmaktadır.

İş kazasında işveren tarafından 6 hafta boyunca işveren maaş ödemek zorundadır. Sonrasın da iş kazası fonu son brüt maaşın %80 i oranında aylık bağlar.İş kazası sonucunda çalışamaz hale gelen veya iş gücü kaybı sürekli olana sürekli iş göremezlik geliri bağlanır.Ayrıca kişi başkasının bakımına muhtaçsa 307 avro ile 1228 avro arasında bakım yardımı verilmektedir.

İş kazası sonucu  ölen sigortalının geride kalanlarına bağlanan aylık sigortalının kazancının %80 nini geçemez.

Almanya Sosyal Güvenlik Sisteminde 2009 yılından sonra kısıtlamalar da olsa çocuk yardımı,sağlıkyardımı,işsizliksigortası,aileyardımı,hastalık ve analık yardımı gibi bir çok farklı konuda sosyal yardım hala yapılmaya devam etmektedir.

Almanya ile yaptığımız sosyal güvenlik anlaşması gereği Almanya da çalışan vatandaşlarımız Türkiye ‘ye geldiklerinde eş ve çocukları da dahil olmak üzere sağlık yardımlarının tamamından ücretsiz faydalanmaktadır.Türkiye ‘ye gelmeden önce mutlaka Alman Hastalık Kasasına sağlık yardımlarına hak kazanma belgesi düzeltmesi gerekir.Bu belge T/A 11  ve T/A 12 formüleri belgesidir.Düzenlenen bu belgeler ile önce Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurulmalıdır.T/A 11 belgesi ile gelmeyen Almanya ‘da çalışan vatandaşlarımız cebinden sağlık harcamasını yapıp ardında Türkiye ‘de Sosyal Güvenlik Kurumuna bu belgeleri iletmesi gerekir.Yapılan tedavi de bunun Almanya ‘dan talep edileceği de hastaneye söylenmelidir.

Almanya ‘da yaşayan vatandaşlarımız aynı zamanda Türkiye ‘den de çalışmış gibi borçlanma yaparak emekli olabileceği gibi, yetim aylığı,dul aylığı gibi haklardan da faydalanabilirler.

Almanya’da çalışan sigortalı vatandaşlarımız veya ev hanımı olarak Almanya ‘da bulunan kadınlarımız doğru borçlanma yaparak Türkiye ‘den yüksek emekli aylığına hak kazanabilirler.

Sosyal Güvenlik açısından her iki ülkeden haklarımızı almak ve doğru emeklilik şartlarını sağlamak için sosyal güvenlik uzmanları ile emekliliğinizi planlamanızı öneririz.