Amerika'da elektrikli arabalar çok çoğalmış. İçine oturunca :
 Elektrik çarpmaz değil mi? diye sordum. Güldüler..
 
- Ütü falan da yapıyor mu?
 
- Yağmur yağınca elektrik kaçırır mı... gibi  gibi bilumum geri kalmış ülke  sorularımı sordum. Ögrendim. Şimdi size aktarıyorum...
 
 
Bu arabalar genellikle çift olanaklılar: Hem elektrikli ve hem de benzinli olabiliyor. Ya da sadece elektrikli.
Sık sık da ŞARJ istasyonları var. Bu istasyonlar bedava. Yani yol masrafı hiç yok. Örneğin  bir alışveriş merkezinin parkındasınız. Telefonu şarja takar gibi arabayı takip içeri giriyorsunuz. 
 
Şarj bitene kadar gidebileceği en uzak mesafe 100 mil. Sonrasında araba otomatik olarak benzine geçiyor. Ya da şarj bitip yolda kalıyorsunuz!!!
Özel üretilen TESLA modeli 250 mil gidiyor. 
 
TESLA akıl uçuran bir araba. İçine girip oturdum. Uçakta mıyım uzay aracında mıyım anlamadım. Zira kontak anahtarı falan yok. Göstergelerin durduğu yerde bir mini kağıt sayfası şeklinde bilgisayar var. Sesle kumanda ediyorsunuz.
 
Sanırım yolda ''ben yoruldum sen beni eve kadar atıver'' falan diyebiliiyorlar. Korkutucu bir şey. Resmen robot çağı yani.
 
Gelelim ikinci önemli gelişmeye:
Her şeyden önce şunu bilmek lazım. Burası Avrupa gibi değil. Toplu taşıma bir yere kadar. Amerika' da MUTLAKA ama MUTLAKA arabanızın olması gerek. Çare yok. Yollarda taksi de yok. Metro da yok ama.....
 
Burada insanlar artık araba satın almıyor.
 
Doğru duydunuz...
 
Çok zenginlerin, fakirlerin ve ögrencilerin dışında kimse arabayı satın almıyor ama kiralıyor.
 
Adına LEASE dedikleri bu sistemde, aylık makul ödemeler yapıyorsunuz. Yani 250- 400 dolar gibi ( Bunu 250 ve 400 lira gibi düşünün ve hesaplayın). Arabanın bedelini 3 yıl kadar ödüyorsunuz. Bu arada, arabanın her turlu bakımı , kaza yardımı, tamiri, sigortası, kışlık yazlık lastik değişimi hepsi kiralayan şirkete ait. Hiç bir derdiniz olmadan arabanızı kullanıyorsunuz.
 
3 yılın sonunda amortisman bedelini ve sizin ödediginiz paraları düşerek size bir teklif yapıyorlar; Bu arabayı satın almak ister misiniz/ diye... istemezseniz, daha yeni yepyeni bir arabanın kiralamasına geçiyorsunuz.
 
Hem de arzu ederseniz marka değiştirerek..
Herkesin altında Audiler, Masseartiler, BMW'lar. Gez baba gez..
 
Benzin de bedava...