Rahime üç yıldır izin günlerinde bana temizliğe gelir. Mükemmel okuyan üç cocuğu var. Büyük kız tıp hedeflemiş. Her sene takdirname alır. Ortanca, hafta sonlarında berberde çıraklık yapar; küçük de, ablasının, yaptığı gözlemeleri, satıp harçlık çıkarır.

Bu ülkede eğitimsiz kadınların bir çoğunun yakasına yapışmış olan kader onu da bulmuş, başına sorumsuz, tembel, hazır yiyici bir koca gelmiştir. Kumar oynar, hiçbir işte bir aydan fazla kalmaz. Evde misafir gibi yaşar. Boş gezer ama önüne yine de yemek konmasını hizmetinin olmasını bekler. Nasıl bir baba ise, karısıyla yaptığı tartışmalarda, kendi çocukları okula göndermemekle tehdit eder.

 

Rahime evin geçimini ve çocuklarının her masrafın üstlenmiştir; bir tek kirayı kocasının ödemesini ister, o kadar. 3 senede 4 ev değiştirirler. Koca kılığındaki adam, kira ödemediği için evden çıkarılmışlardır.

Rahime dik kadın. İşi var, az da olsa bir ufak geliri. Kocasından gördüğü şiddet sonrası canına tak edince boşanma davası açar.

Buraya kadar aşina olduğunuz hikaye. Onlarcasına şahit olmuş, yüzlercesini okumuş, dinlemişsinizdir.

Bakalım bundan sonrakini duydunuz mu?

***

Şiddet gördüğü bir akşam çocuklarla birlikte karakola sığınır Rahime…

Elindeki belgeleri, darp ve tacizi, hakaret ve ölüm tehditlerini karakola delilleriyle sunar. Hemen uzaklaştırma emri çıkartılır. Polisler çok yardımcıdır. Aileyi teselli ederler :

‘’Ülkemizde kanunlar siddet gören kadından yanadır, merak etme’’

Rahime’nin avukat tutacak parası olmadığından baroya baş vurup kamu avukatı ister.

İşte orada olanlar olur.

Rahime bir işte çalıştığı ve sigortalı olduğundan, ücretsiz avukat tutma yolu kapalıdır. Ayrıca kendisinden şu belgeler istenir:

Önce ilçedeki bütün bankaları dolaşıp ‘hesabı yoktur’ kağıdı alması gerekmektedir. Ayrıca, malı mülkü olmadığına dair, Motorlu Taşıtlardan, Tapu Dairelerinden, Trafikten, Muhtarlıktan, Nüfus Müdürlüğünden, SGK dan ve aklınıza gelen her kamu kuruluşundan resmi belge istenmiştir.

Bereket mezarlıklar dairesinden ölü olmadığının ispatı istenmemiştir.

 

Rahime hangi birine gidip, hangi kuyruğa girsin?

İşinden ne, nasıl, ne kadar izin alsın? Avukatsız nasıl yoluna devam etsin?

Bana sordu:

‘’Abla…Hani kanunlar kadından yanaydı….?? Bu nasıl kanun?