Dünyanın düzeni bozuk. Sadece bizim ülkemizde değil tüm dünyada yeryüzünün nimetlerinin %60 kadarını 200 aile paylaşıyor. Onları bizler seçiyoruz bizler bir yere getiriyoruz. Bizim seçtiklerimiz bir süre sonra gücü eline geçirince daha fazla zenginleşmek için bizi saf dışı bırakıyor.
 
Bu yazdığınız ile yetim aylığının ne ilgisi var diyebilirsiniz. Çok ilgisi var ama derdim bu konulara girmek değil. Yazan çizen çok ama anlayan ne yazık ki az. Bu yazının sonunda şu dünya nimetlerinden bizim genç yaşta çalışmaya başlayan çocuklarımız da faydalansın diye önerilerim olacak. Ben üzerime düşeni yapayım belki birkaç evladımıza faydamız olur.
 
Şimdi biliyorsunuz yetim aylığı vefat eden anne veya babadan öğrenim hayatları devam ettikçe 25 yaşına kadar Sosyal Güvenlik Kurumundan bağlanıyor.
 
27.03.2018 tarihine kadar kız erkek fark etmez yetim aylığı alan çocuklarımız eğer çalışırlarsa Sosyal Güvenlik Kurumu yetim aylıklarını kesiyordu.
 
27.03.2018 tarihi itibariyle 7103 sayılı Kanun ile Kanuna eklenen geçici 74 üncü madde ile artık yetim aylıkları kesilmiyor. Kesilenler başvurduklarında tekrar bağlanıyor. Bu nedenle özellikle öğrenim hayatı halen devam eden ve çalıştığı için yetim aylığı kesilen çocuklarımız lütfen yetim aylığı için tekrar Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yapsınlar.
 
Çalışırken yetim aylığını kimler alır?
 
*18 yaşına kadar kız erkek fark etmeden tüm çocuklarımız yetim aylığı çalışsalar da alırlar.
 
*Lise ve dengi öğrenim görmesi halinde kız erkek fark etmeden tüm çocuklarımız 20 yaşına kadar yetim aylığını çalışsalar da alırlar.
 
*Yükseköğrenim görmesi halinde kız erkek fark etmeden tüm çocuklarımız 25 yaşına kadar yetim aylığını çalışsalar da alırlar.
 
*27.03.2018 öncesi 4a kapsamında çalışması nedeniyle aylığı kesilen ve bu çalışmaları devam eden kız çocuklarından öğrenim görmeleri nedeniyle yeniden aylık bağlanması talebinde bulunan , ancak 27.03.2018 tarihi ile talep tarihi arasında evlenmiş olduğu tespit edilenlere 27.03.2018 tarihini takip eden aybaşı ile evlenme tarihini takip eden ödeme dönemi süresince hesaplanan aylıkları ve talepleri halinde 24 aylık çeyiz paraları da ödenecektir.
 
*Çocuklarımızın öğrenim hayatları devam ettiği müddetçe 4a kapsamında sigortalı sayılmalarının , ödenmekte olan gelir ve aylıklarının kesilmesini gerektirmeyeceği kanun ile öngörüldüğünden 506,2925,1479 ve mülga 2926 sayılı kanun hükümlerine göre ölüm aylığı alan hak sahibi çocukların aylıkları öğrenim devam ettikçe en fazla 25 yaşına kadar devam eder.
 
*Erkek çocuklarının öğrenim hayatı bittiğinde yaş beklenmeden yetim aylığı kesilir.Öğrenim devam ettiği müddetçe en fazla 25 yaşına kadar erkek çocukları yetim aylığı alır.
 
*Erkek çocuklarının yüksek lisans,doktora gibi eğitimlerinde de maksimum yaş 25 yaştır.
 
*Açık öğretim Lisesine kayıtlı erkek yetim çocukları aktif öğrencilik süresince ve en fazla bir dönem kaydını donduranlara yetim aylıkları tam olarak ödenir.
 
*Yükseköğrenim de cezalı öğrencilere en fazla bir dönem cezası için yetim aylığı kesilmeden ödenmesine devam edilmesine karar verilmiştir. Bir dönemden fazla ceza alan öğrencinin yetim aylığı kesilir.
 
*Kaydını yenilemeyen kaydı pasif görünen öğrencilerin yetim aylığı kesilir.
 
*Kız çocuklarına yaşları ne olursa olsun evli olmaması durumunda yetim aylığı bağlanır.
 
*Kurum sağlık kurulu kararı ile çalışma gücünü en az %60 oranında kaybettiği tespit edilen erkek çocuklarına başkaca şart aranmadan yetim aylığı bağlanır.
 
Eğer 27.03.2018 tarihinden itibaren çalıştığınız için öğreniminiz devam etmesine rağmen kesilen yetim aylığınız varsa ve bu kanundan haberiniz olmadığı için geçen bir yıl içinde başvuru yapmadıysanız şimdi yapın bugüne kadar olan birikmiş aylıklarınızı size ödeyecekler. Yani 27.03.2018 tarihinden bugüne birikmiş aylıklarınızı alırsınız, öğreniminiz şu anda bitse de yaşınız dolsa da bu aralıktaki aylıklara hak kazanmış durumdasınız. Sosyal Güvenlik Kurumuna öğrenim belgeniz ile başvurmanız yeterlidir.
 
Özetle Kız çocuğu olarak yetim aylığı alıyordunuz çalışmak zorunda kaldınız ve yetim aylığınız kesildi. Bu durumda 20 yaşına kadar açık lise kaydınız varsa, 25 yaşına kadar açık öğretim kaydınız varsa babadan veya anneden yetim aylığı alıp çalışmaya devam edebilirsiniz. Bu durum Emekli Sandığı yetim çocuklarında çalışsalar da yetim aylığı aldıkları için geçerli değil, onlar Emekli Sandığına bağlı çalışmasınlar yeterlidir. Pozitif ayrımcılık , kayırma bu olsa gerek. Emekli Sandığı emeklisi kız çocukları SSK , Bağ-Kur kapsamında çalışsalar da evlenmedikçe yetim aylığı alabiliyorlar.
 
Erkek çocuğu olarak babadan veya anneden yetim aylığı alıyorken öğrenim hayatınızı sonlandırdınız ve çalışmaya başladınız.Eğer Açık Liseye kayıt yaptırırsanız 20 yaşına kadar Açıköğretime kayıt yaptırırsanız 25 yaşına kadar yetim aylığı alabilirsiniz.
 
Sonuç olarak Açık Lise ve Açık Öğretim kaydı yaparak yetim aylığı almaya çalışsanız da 25 yaşına kadar devam edebilirsiniz.
 
Sosyal Güvenlik Kurumunda bulunan haklarımızı bilelim öğrenelim. Bu uğurda çaba gösterelim.