Bir süredir ülkemizde sigorta prim teşvikleri işverene sürekli var.Bu teşviklere yeni birisi daha eklendi.

Şubat ile Nisan 2019 tarihleri arasında işe alınan çalışanın üç ay boyunca maaşı, vergi ve sigorta primlerini devlet ödeyecek. Takip eden dokuz ay boyunca sigorta prim ve vergilerini de devlet ödeyecek.Toplam da yeni aldığınız işçinin 12 ay boyunca sigorta prim ve vergilerini ödemeyeceksiniz.

Bu teşvik kapsamında işverenlerin işe alacakları ilave istihdamda nelere dikkat etmesi gerekiyor?

* 1 Şubat- 30 Nisan 2019 arasında işe alınanlar faydalanıyor.

*Alınacak personel İş-Kur da kayıtlı işsiz olması gerekiyor.

*Alınacak ilave personelin işe alındığı tarihten geriye doğru son üç ayda 10 günden fazla  sigortalı olarak çalışmamış olması gerekiyor.

*İşverenin çalışan sayısının 2018 yılında en düşük ayda çalıştırdığı eleman sayısına ilave olması  gerekiyor.

*İşe aldığınız çalışanı en az dokuz ay istihdam etmeniz gerekiyor.

İşverenin işe aldığı ilave personel için maaş desteği sadece üç ay boyunca var.Fakat sigorta prim desteği 12 ay boyunca sağlanacak .Sigorta prim ve vergi desteği engelli ve kadın istihdamında 18 aya kadar çıkıyor.Örneğin Temmuz 2019 tarihinde ilave personel aldınız maaş desteği alamayacaksınız.Fakat aynı işçi için Aralık 2020 tarihine kadar sigorta prim desteği alacaksınız.

İşverenin Avantajı Ne Kadar?

Açıklanan yeni istihdam paketi ile yeni istihdam edilecek bir personel için en az işveren 19.419 Lira avantaj sağlamış olacaktır.

Özellikle turizm,inşaat ,mevsimlik işçilerin işe başlatma tarihleri bu istihdam teşviği ile daha önce gerçekleşecektir.Bu teşvik dışında diğer teşvikler de ayrıca devam ediyor.

Kısa Çalışma Ödeneği: İşverenler İŞKUR a başvurarak kısa çalışma ödeneği yardımı da alabilecek.İşyerinde çalışma sürelerini geçici olarak azaltmak durumunda kalan işverenlere üç ay boyunca azaltılan süreye ilişkin çalışanların ücreti İşsizlik Sigortası fonundan ödeniyor.Günlük kısa çalışma ödeneği sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %60 dır.Kısa çalışma ödeneği miktarı aylık asgari ücretin brüt tutarının %150 sini geçemez.Yani asgari ücretle çalışan birisi için İŞKUR üç ay boyunca net 1523 Lira kısa çalışma ödeneği desteği verir.

Asgari Ücret Desteği : 500 ve üzeri sigortalı çalıştıran işyerleri için 101 TL istihdam başına 12 ay boyunca asgari ücret desteği verilecektir.Çalışan sayısı 500 ‘ün altında olan işyerleri içinde 12 ay boyunca 150 TL kişi başına asgari ücret desteği işverene verilecektir. 

Kalkınmaya İlave Destek :Öncelikli 51 il ve 2 ilçede sigortalıların SGK primlerine 5 puanlık indirime ilave olarak 6 puan ek indirimde bu iller için verilecektir.Bu destekten on kişiye kadar işçi çalıştıran işverenler faydalanacaktır.

İşbaşı Eğitim Sonrası İstihdam Desteği :İŞKUR ‘un düzenlediği işbaşı Eğitim Programlarına katılanların ücret ve sigorta primlerini istihdam desteği kapsamında İŞKUR ödeyecektir. Burada sektörlere göre ödenecek teşvik tutarları değişiyor.İşbaşı eğitim süresince katılımcılara 2021 Lira ödenecek ve iş kazası meslek hastalığı sigortaları da ayrıca ödenecektir. İmalat sanayi ve bilişim sektörlerinde teşvik,6 ay boyunca uygulanacak 2021 Lira ödenecektir.Siber güvenlik ,kodlama yenilenebilir enerji vb.mesleklerde 18-29 yaş arası gençler için 9 ay boyunca aylık 2.210 Lira ödenecektir.

Tüm teşviklerde geriye yönelik cari ay hariç en fazla 5 aya kadar geriye yönelik teşvikten yararlanma veya teşvik değişiklik talepleri dikkate alınacaktır.