Üstünden tam yirmi yıl geçti. O yıl doğanlar yirmi yaşına girdi. Mağduriyet haksızlık gün gibi ortada olmasına rağmen asla iktidarın öncelikli konularından olmadı.

Yıl 1999 bu yıla kadar kadınlar 20 yıl erkekler 25 yıllık sigortalılık süresi ile emeklilik hakkını elde ediyorlardı. Sonra bir deprem oluyor tam bu dönemde IMF nin dayatması ile emeklilikte yaş şartı üçüncü şart olarak Sosyal Güvenlik sistemine ekleniyor.Bu bile tartışılacakken hadi diyelim susup oturalım kabul edelim bu değişikliği fakat geriye doğru niye yürüyor? Kanunlar çıktığı tarihten sonrası için geçerli değilmidir? Hele ki bir hak kaybı varsa gün gibi ortadaysa geriye doğru yürütülür mü? 

Kanunun getirdiği yaş şartını bekleyip binlerce kişi emekli oldu.Fakat yaş şartı son yedi sekiz yıldır daha fazla olumsuzluk olarak yansımaya başladı.Neden derseniz ?

*Nüfus arttı artık işe girmek daha zor.

*Üniversite mezunu gençlerin sayısı arttı ,aynı oranda iş imkanları yaratılmadı.

*Artık 45 yaşını geçen birisinin iş bulması oldukça zor.

*Yaşam şartları zorlaştı eğitim,ulaşım,gıda artık daha pahalı aileler geçim sıkıntısı çekiyor.

*Eskiden bir kişi çalışıp dört kişiye bakarken şimdi iki çalışsa da tencere zor kaynıyor.

*Eğitim ,ulaşım bu kadar pahalı değildi.

*İletişim , alışveriş merkezleri derken sabit giderlerimiz arttı.Çocuklarımız dahil hepimiz iyi yaşamak istiyoruz.Görüyoruz özeniyoruz.Eskiden görmüyor talep etmiyorduk.Gelişen Türkiye ‘den emeklisi işçisi yeteri kadar pay alamıyor.

*2008 öncesi emekli olan bir sigorta işçisi en az 2600 Lira emekli aylığı alıyorken günümüzde emekli olan işçi emeklisi 1000 Lira emekli aylığı alıyor.

*2008 öncesi emekli olan aldığı ikramiye ile en az bir ev alırken şimdi evin bir odasını alabiliyor.Bu nedenle hep kredi ödüyoruz.Hep borçluyuz.Bankaların sahipleri kazandı,işçi memur zarar etti.

Son beş yıldır ellerinden alınan hakkın peşine düşen Emeklilikte Yaşa Takılanlar altı aydır mücadele ediyor.Kendilerine defalarca verilen sözün tutulması için her platformda toplanıp durumlarını anlatıyorlar.

İzmir ‘de yapılan EYT toplantısında bizzat tanık oldum.Emeklilikte Yaşa Takılanlar Derneği başkanı Gönül Özüpak ‘a yalvarıyorlar ne olursunuz bize yardım edin diyorlar.İşsiz parasız bütün gün iş arayıp eve dönen var.

Emeklilikte Yaşa Takılanlara baktığınız da en genci 45 yaşında , ortalama 50 yaş civarındalar.Çalışsalar da artık iyi bir maaş ile iş bulamıyorlar. Barınma,gıda ,çocuk, okul derken aylık 10.000 Lira geliri olmayan bu ülkede yaşıyorum der mi? Bizi yönetenler bu ülkede kaç yaşında emekli aylığı almaya başladılar? Bu sorular çoğalır büyür artar.

Son altı aydır şehir şehir toplantı düzenleyen EYT acaba ne zaman hak ettiği sonuca ulaşmayı başarabilecek ? Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere milletvekillerimiz ne zaman gerçek anlamda EYT nin sesine kulak verecek?

Patlıcan , biber kadar önem vermediğiniz , görmezden geldiğiniz EYT acaba ne zaman dikkatinizi çekecek?