Bir süredir Yaşam Koçluğu ve Öğrenci Koçluğu dallarına takılmaktayım. Ukalalık yapmadan önce bir küçük araştırma yaptım.
 
Bu branş, aslında profesyonel gelişim hedefleyen yöneticiler, insan kaynakları profesyonelleri, eğitmen ve öğretmenler, danışmanlar için bir merdiven. Bir diğeri de, öğrencinin derinlerdeki cevherini keşfetmek, ortaya çıkarmak ve onu katılımcı yapmak için bir metod.
 
Mesleğinin üst kademelerinde olan ve daha yükseği hedefleyenlere akıl veriyorsunuz bir anlamda. Ya da bir gencin yol haritası çizmesine…
 
Çok ciddi bir yol göstericilik yani.
“Koçluğun babası” olarak anılan Avusturyalı psikolog ve pedagog Alfred Adler, 1920’li yıllarda Viyana’da öncülük ettiği pek çok deneyin sonucu “pedagojik konsültasyon merkezleri”nin açılmasında rol oynamıştı. Bu da bu günkü yaşam danışmanlığı nın ilk adımı sayılıyor.
 
Adler’in öğretisini devam ettirmek, böylesi bir sorumluluk yüklenmek hallice bir eğitim gerektirmez mi?
 
İlgili bir üniversite branşının devamı olarak, ayrı bir uzmanlık yılları eklenmez mi?
 
Etrafımda her işi gücü olmayan çok kişi, mesleği alakalı olsun olmasın, birkaç aylık bir kurstan sonra birdenbire yaşam koçu unvanı alıp , piyasaya çıkıyor. ( Profesyonel olanları kastetmiyorum)
 
Tanıdıklarım var. Okullarda, iş yerlerinde ciddi ciddi söyleşiler yapıyor. Bir hanım kızımız, zamanında, büyük zorluklarla yurt dışında okuduğunu, aç yaşadığını, temizlik yaptığını anlatıp, kendini nasıl aştığını örnekliyor. Oysa ben biliyorum ki, bu yurt dışı hevesi için ailesi 2 ev sattı, banka boşalttı!
 
Bir diğeri 3 haftalık eğitimden sonra edindiği sertifikasını sanal ortamda bayrak gibi sallıyor. Haydi bakalım Yaşam Koçu!
 
Onun önce, kendi yaşamına bir baksanız, bir de geldiği ve durduğu noktaya; ciddi tereddütleriniz oluşur. Her şeyden önemlisi başarı kriteri nedir ? İyi bir meslek mi? Para mı? Zenginlik mi? Üst düzey iş mi? Uyumlu bir evlilik midir ki, buna göre başarmış sayılan kişi, diğerlerine başarıyı öğretsin?
 
Bir de daha yeni bir gelişme var: Yaşam Koçluğu Uzaktan Eğitimi
 
Haydi vatandaş koş sen de al!
 
Hemen Ara Kayıt Yaptır, Sertifikan Adresine Gelsin! 2100 yerine 1690 tl
 
Bu iş bu kadar kolay mı?