Yaz aylarının benim için en güzel taraflarından birisi de okumaya biraz daha fazla zaman ayırabilmem… Ergenekon-Balyoz davalarının sonra ermesi ve konuya ilişkin basına yansıyan haberler bana uzun yıllar önce okuduğum Yakup Kadri’nin Ergenekon kitabını hatırlattı. Kütüphanenin tozlu raflarından aldığım 1929 tarihli kitap, Yakup Kadri’nin Milli Mücadele yıllarına ilişkin yazılarının derlemesinden oluşuyor. Bazı yerleri sansürlenmiş. Dönemin İstanbul gazetelerindeki yazıları işgal kuvvetleri tarafından sansürlenmiş, Yakup Kadri de aynen bırakmış sansürlü kısımları… 

Aradan 35 yıl geçtikten sonra kitabın ikinci baskısı yapılırken (1964) Yakup Kadri şunları yazmış:

“Nerede ise yarım yüzyıllık bir hikaye bu. ‘Ergenekon’, zaten bir masalın adı. Milli Mücadele ise bir Bozkurt destanı. Biz o devri gerçekten yaşamış mıydık?”

Yakup Kadri için Milli Mücadele, bir Ergenekon Destanı idi. Mustafa Kemal ise Bozkurt… Yok edilmek istenen Türk milletinin Ergenekon’dan çıkışı gibi, Bozkurt’un Ergenekon’dan çıkanlara rehberliği gibi… Nitekim kitabın 1929 yılı baskısının kapağında bir bozkurt vardı ve Ziya Gökalp’in de şu şiiri:

Ergenekon yurdun adı

Börtüçene kurdun adı

 

Yakup Kadri için Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Milli Mücadele’yi başarmak, Ergenekon’dan çıkmak gibiydi. Oysa Milli Mücadele’den 90 yıl sonra kurulan Ergenekon-Balyoz Kumpası, Türkiye Cumhuriyeti’ni yok etmek için tasarlanan bir kumpastı. Ergenekon, Türk Mitolojisinde ve Yakup Kadri’de Türk milletinin kurtuluşunu sembolize ederken bu kez hem o güzel tanımlamayı karalamak ve hem de Türk milletinin yok edilme girişiminin adı kılınmak istendi. 

Bugün Milli Mücadele’nin 100. Yılında Türk milletinin özgürlük ve bağımsızlığı karşısında kurulan kumpası görmek, Ergenekon’dan yine çıkmak gerekir. Unutmamak gerekir ki -15 Temmuz darbe girişiminin 3. Yılı yaklaşırken- Ergenekon-Balyoz kumpası olmasaydı, 15 Temmuz darbe girişimi de olmazdı. Tarihten ders çıkarmazsak ne sığınacak bir Ergenekon ne de oradan çıkışa rehberlik edecek bir Bozkurt bulmak mümkün olabilir. Umalım ki son Ergenekon Milli Mücadele, son Bozkurt Atatürk olsun…