Tarihimizin dönüm noktası olan bu anlamlı zafer antlaşmasının imzalandığı 24 Temmuz 1923 günü, demokrat partinin (DP) iktidara geldiği 1950 tarihinden itibaren unutturulmak istendi.

Oysa ki, bu zafer 1923'den 1950 yılına kadar ''24 Temmuz Lozan Zafer Günü'' olarak kutlandı ve 1930'lu yıllardan itibaren de Halkevlerinde  Lozan coşkusu yaşandı, yaşatıldı.

1950'de iktidara gelen demokrat parti daha o yıl 'Lozan Barış Gününü  Anma' yerine Bayar ve Menderes nasıl bir anlamı varsa Hürriyet Abidesine giderek Mehmet Şevket Paşa ve Talat Paşa'nın kabrini ziyaret ettiler...

1950'den beri DP'nin borazanı Zafer Gazetesinde  Lozan ile ilgili yazılar olan Ulus Gazetesine karşı çok seviyesiz saldırılar oldu zaman zaman.

On yıllık iktidarı süresince DP alternatif kutlamalarla  Lozan'ı gölgelemeyi başardı. Ulusalcılar çok kısa sürede Adnan Menderes'in neyin ve nerenin projesi olarak hazırlanmış olduğunu çözmüştü. Ancak Atatürk'ün yanında uzun yıllar kalmış olan bir zamanlar 'Atatürk'ü Sevmek İbadettir' diyebilen Celal Bayar'ın gerçek kimliğini çözmek kolay olmamıştı!

Bu on yıl içinde DP iktidarı her ne kadar Lozan'ı unutturmak çabası içinde olduysa da, İsmet İnönü o yıllarda ve de yaşamı boyunca Lozan'ın her yıl dönümünde gençlerle buluştu. Onlara uzun uzun Lozan'ı anlattı ve gazetelere demeçler verdi. 

Bugün bile gerilere dönüp Bayar-Menderes ikilisinin Cumhuriyet ile, laiklik ile ve de Atatürk ile sorunları, kinleri neydi acaba diye sormadan edemiyor insan.

Şimdilerde durum daha da vahim. 

Lozan bir yana, Cumhuriyetimizin ulusal bayramları unutturulmaya çalışılıyor bilinçli ve programlı olarak. 30 Ağustos Zafer Bayramımızın karşısına  Malazgirt Meydan Muharebesi  çıkarılmak isteniyor ve on yedi yıldır emperyalist dış güçlerin desteğinde yer alanlar bunu çekinmeden uygulamaya koyuyorlar. 

Tarihi unutturmak isteyenleri ''Tarihin, Silip Süpürüp Onları Bir Köşeye Atacağını Bir Türlü Anlamak İstemiyorlar.' 

Lozan'ın '96. Yılı' ulusumuza tekrar kutlu olsun...