Türk Dil Kurumu​ Sözlüğüne göre; 'Gelenek' eski zamanlardan beri yerleşmiş, kuşaktan kuşağa geçerek gelen ve toplumda bir bağ oluşturan her türlü adet olarak tanımlanmaktadır. 'Görenek' ise, bir şeyi görüldüğü şekilde yapma alışkanlığıdır.

''Tavuk Alma Geleneği'' denilen saçma sapan, çağ dışı bir gelenek nedeniyle Bursa Nilüfer'de cinayet işlendi. Bu ülkede akıl almaz nedenlerle her gün işlenen cinayetlerden biri.

Damat beyin arkadaşları düğünden bir gün önce ''Tavuk Alma Geleneğini'' uygulayabilmek için gece yarısından sonra arkadaş güruhu ile davul-zurna eşliğinde gelinin evine gitmiş. O saatte haklı olarak gürültüden rahatsız olan mahalle halkı ile kendini bilmez, saygısız bu gençler arasında çıkan kavgada 70 yaşında bir kişinin başında şişe kırılmış, bunu yapanlardan bir genç de öldürülmüş.

Toplum artık o kadar rayından çıktı ve çıkarıldı ki, gelenek diyerek bir güruh çok geç bir saatte insanları rahatsız edebilmeyi kendi hakkı olarak görüyor.

Eğer bir geleneği uygulamak istiyorsanız bunu gece yarısından sonra davul-zurna ile bangır bangır yapmak zorunda mısınız? Size bu hakkı ve rahatlığı, saygısızlığı kim veriyor?..

Bu haber bana  birkaç yıl önce kış kıyamette  'Görenek'  olarak sokak düğünü yapan bir takım insanları hatırlattı. Olay, Evka-3 Mahallesinin Anadolu'dan gelen ve kentsel yaşama bir türlü ayak uyduramayan, uyum sağlayamayanların yerleşmiş olduğu kısmında yaşanmıştı. 

Isının eksilerde olduğu bir gece sonuna kadar açılan müzik eşliğinde, kış kıyamette sokak düğünü yapanları hiç unutmadım, unutmayacağım!..

Cinayete neden olan gelenek nasıl bir yoz gelenekse, kış ortasında yapılan sokak düğünü de yoz bir görenekti.

Bu tür akıl dışı, çağ dışı uygulamalarda aklıma ''Murray Buttler'in'' şu satırları gelir.

''Dünya üç grup insandan oluşur. İşleri yapan ve sonuçları ortaya koyan küçük seçkin bir grup.  Olup bitenleri seyreden oldukça büyük ikinci grup. Ve nelerin olup bittiğinin farkında bile olmayan üçüncü muazzam bir kalabalık.''

Gelenek cinayetine neden olan gruptaki insanlar ne ise, dondurucu soğukta müzik eşliğinde görenek düğünü yapanlarda aynı kafada olup ne olup bittiğinin farkında bile olmayanlar.

Bu yapıdaki insanların çoğunlukta olduğu bir ülkede ne değişebilir? Toplum düzenini bozan bu tür davranışlar karşısında ''Batsın Böyle Gelenek ve Görenek'' diyesi geliyor insanın.