Din adamlarına güven ortalaması Dünyada %21'lerin çok altındayken bizde de durum açık seçik ortada olup oran yaklaşık %12'lerde.
Dinle uğraşanların, din adamlarının ahlaki talimatlara uygun davranmamış olmaları, topluma doğru-dürüst ve temiz insan örnekleri konusunda çabalarının olmaması, dini siyaset ile iç içe yaşar hale getirmeleri, dinsel inançlardan çıkar elde etmeleri özellikle ülkemizde ve de İslam Dünyasında bu insanlara güveni önemli ölçüde azaltan neden olmaktadır denebilir.
Dünya ülkelerinde yapılan araştırmaya göre 23 ülkede din adamlarına güven %21 olarak saptanırken bizde bu  oran % 12 ve Dünya ortalamasının yaklaşık yarısı durumunda.
Bu sonuçlar ortadayken diyanet işlerinden sorumlu kişilerin taraflı, tutarsız ve insanları inciten beyan ve uygulamalardan  hemen vazgeçmeleri ve toparlanmaları gerekmiyor mu?
Biz ne yaptık da bu güvensizlik sonucunu aldık diye kendilerini sorgulamaz ve düzeltmezlerse onlara duyulan  güven %10'ların altına bile inebilir.
Dünyada 'deizmin' yükselmekte olduğu inkar edilmez bir gerçek. Fransızca karşılığı 'Tanrıcılık' olarak açıklanabilen deizm saf, bozulmamış, üzerinde istismar yapılmamış Tanrı sevgisidir. Deizmin her çağda hem yandaşları  hem de karşıtları olmuştur.
Karşıt olanlar her zaman dini kurumlardan çıkmıştır. Buna karşın yandaşları ise dinin en yüksek değerlerinin günlük hayata, siyasete ve kişisel çıkarlar için kullanılmasına, alet edilmesine  şiddetle karşı olanlardır.
Din genel tanımlamasıyla iyilik yanlısı ve kötülük karşıtı olarak bilinirken çağımızda tam aksi yönde uygulamaların oluşu her din içinden deizme kayışları hızlandırmıştır.
Dini kurumların kötü örnek olma uygulamalarına inatla devam ettiğini bir toplum fark ettikçe o ülkede 'Tanrıcılık' daha da hız kazanabilir.