Bir yaşam biçimidir hekimlik, iyi insan olmayan iyi hekim olamaz. Tıp bilimi ve insan sağlığı üzerinde çalıştığı için özveri, sabır, hoşgörü ve alçakgönüllülükten vazgeçemeyen insandır hekim.

İnsan gibi insan olmak nasıl başarılması zor bir meslekse hekim gibi hekim olmak da başarılması kolay olmayan zor bir meslektir.

Hasta ilişkilerinde yalnız akılla değil yürekle de düşünmenin gereğini yapar. İyi bir hekim kendi gözlerindeki gerçek acıyı, umutsuz hastalara yansıtabilen insandır.

Hekimin hastasının yanında, hizmetinde ve duygularında olabilmesi için mesleğini çok sevmesi ve sınırsız özverisi gerekir. Kendini topluma karşı her zaman sorumlu hisseden kişidir hekim. Bu nedenle ölçülü olmak, bazı kuralların içinde kalmak zorundadır.

Çalıştığı kurumlara en iyi hizmeti verirken, bu hizmetin verdiği güzelliklerden onur ve gurur duyar. Mesleğinin ilk günlerdeki heyecanını zaman akıp gitmesine karşın yitirmez, yeniden yaşar.

Sağlığını, sevgisini hekimlik denilen bir ideale harcayan ve bu savurganlıktan mutluluk duyan kişidir hekim.

Dün olduğu gibi bugün de hastasının ruhuna, bedenine ve sırrına erişen hekimler tarih boyunca kutsal varlıklar olarak kabul edilmişlerdir.

Ancak bu ayrıcalıklı durum ne acıdır ki, ülkemizde yanlış yapılan yorumlar, değerlendirmeler ve popülist davranışlar sonucu çok büyük bir yara almıştır

Özveri içinde görevini yerine getirme çabası içinde olan hekimlere son 10-15 yıldan bu yana gittikçe artan ve önlem alınmadığı için de önü alınamayan bir tür şiddet özentisi söz konusu. Bu tür davranışlar devam ettiği ve konu ile ilgili doğru düzgün yasal uygulamalar getirilmediği takdirde, gün gelir hekim de kendini koruma adına eyleme geçip hiçbir hastaya elini sürmeme kararı alabilir haklı olarak.

Bu salgın sırasında hekimler, insanlığın en büyük sağlık silahının yalnızca bilim, akıl ve tıp olduğunu topluma bir kez daha ispatlamışlardır. Tarihte görülen diğer evrensel salgınlar gibi korona virüs salgını çok ağır seyretmiyorsa bunun nedeni bilim ve tıbbın gelişmiş olmasıdır.

Bir hekim için tıbbi etiğin iki ilkesi olan 'Zarar vermemek' ve 'Yarar sağlamak' çok önemlidir. Bu iki ilkeyi yerine getirmek için zor koşullarda kendi sağlığını da tehlike içinde tutarak canla başla çalışan hekimlerimizi ve sağlık elemanlarımızı sevgi, saygıyla selamlamalı onlara uzanan elleri ve bilinçsiz konuşan dilleri kırmalıyız.