Ülkemiz de Sosyal Güvenlik Kurumuna İşveren ’in  yaptığı bildirimler eksik, hatalı veya süresi içinde verilmezse   ceza uygulanır. Sosyal Güvenlik Kurumunun verdiği bu cezalar da itiraz etmeden biat ederek öderseniz ciddi indirimlerde yapılır. Bu cezalara ve indirimlere kısaca göz atmak da yarar var. Malum önümüzdeki dönemler de ,  başta trafik cezaları olmak üzere devletin gelir artırıcı yöntemleri arasında cezalara daha fazla yer verilecek gibi gözüküyor.
 
A-İŞVEREN ÇALIŞANIN İŞE GİRİŞ VE İŞTEN AYRILIŞ BİDİRGESİ VE İŞYERİ BİLDİRGELERİNİ ZAMANINDA VERMEZSE 
Mevzuatımıza göre işveren yanında çalışmaya başlatacağı işçiyi (çalışanı) sigortalı olarak işe almak zorundadır. Yani işveren,  işçi için yok deneme süresi vardı ,  ben sigorta yapacaktım o istemedi , eksik evrakı vardı açıklamaları ile Sosyal Güvenlik Kurumuna ceza ödemekten kurtulamaz.
Sosyal Güvenlik Kurumunun İşverenin yasal süresi içerisinde vermediği ve en çok ceza yediği temel üç adet belge vardır. Bunlar ;  Sigortalı İşe Giriş Bildirgesi, Sigortalı İşten Ayrılış Bildirgesi ve İşyeri Bildirgesidir. Bu belgeleri yasal süresi içerisinde vermeyen, Kurum denetim memurlarının tespitleri sonrasında verilmesi halinde kesilecek cezalarda indirim yapılmaktadır.  Kurumun vermediğiniz evrakı denetimde tespit edip cezayı size tebliğ etmeden önce bildirgeyi Sosyal Güvenlik Kurumuna 30 gün içerisinde vermeniz ve cezanın tebliğinden itibaren 15 gün içinde ödemeniz halinde cezalar dörtte bir oranında düşer. Konuyla ilgili Kanun maddesi 5510 sayılı Kanun ‘un 102.maddesinde ve 6270 sayılı Kanun ‘un 11.maddesine düzenlenmiştir. Denetim memurlarının kestiği cezalardan indirim alabilmek için cezaya konu olan belgenin yasal verilme süresini takip eden günden başlamak üzere en geç 30 gün içinde SGK verilmesi gerekir .Cezanın tebliğinden itibaren de cezanın 15 gün içinde ödenmesi gerekir.
Sosyal Güvenlik Kurumunda IPC(İdari Para Cezaları) işverene tebliğ edildikten sonra 15 gün için de işveren tarafından peşin ödenirse cezanın ¼ ‘ünün ¾ ‘ü ödenir. 
Örneğin işe aldığınız çalışanın sigortalı bildirimini işe almadan bir gün önce Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirmeniz gerekirken bildirmediniz. Bu durumda işe aldığınız tarihten itibaren  otuz gün içinde bir denetim olmadan kendiniz SGK ‘na bildirim yaparsanız Sosyal Güvenlik Kurumu size bir asgari ücret ceza çıkaracaktır. Bu cezanın size tebliğinden itibaren 15 gün içinde peşin olarak öderseniz asgari ücretin 1/ 4 ‘ ü nün  3/4 ü kadar ceza ödeyeceksiniz. Eğer itiraz eder veya 15 gün içinde ödemezseniz bir asgari ücret , gecikme cezası eklenerek ödemek zorunda kalacaksınız.
Diyelim ki , 30 gün geçtikten sonra  yine bir denetime maruz kalmadan kendiniz  SGK ‘na sigortalı çalışanınız için bildirge verdiniz bu durumda asgari ücretin 3 katı ceza kesilecektir. Bu cezanın itiraz etmeden size tebliğinden itibaren 15 gün içinde peşin ödenmesi halinde asgari ücretin 3 katı olarak kesilen cezanın 3/4 ünü ödemeniz gerekecektir.
 
İŞYERİNDE BİLDİRLEN SİGORTALILARIN PRİME ESAS KAZANÇLARININ EKSİK BİLDİRİLMESİ
Sosyal Güvenlik Kurumu’na sigortalı için giriş bildirgesini süresinde verdiniz fakat çalışanın kazancını hatalı bildirdiniz bu durumda hata tutarı brüt asgari ücretin üçte birini geçmeyecek ve %1 ini aşmayacak şekilde eksiklik tespit edilmesi durumunda süresi içinde işveren düzeltme yaparsa idari para cezası uygulanmayacaktır. Bu konu ile ilgili 25.05.2018 tarihli 7144 sayılı Kanun ‘un 16.maddesi ve 5510 sayılı Kanun’un 102.maddesine ekleme yapılmıştır.
Sosyal Güvenlik Kurumunda sigortalı işe giriş bildirgesinde prime esas kazancın eksik bildirilmesi durumunda idari para cezası kesilmemesi için üç şartında sağlanmış olması gerekir. Bunlar;
1)Eksik bildirilen Sigortalı Prime Esas Kazancın (SPEK) tespit edildiği  dönemin brüt asgari ücretinin üçte birini geçmemesi gerekir.
2)SPEK tutarın  eksikliğe konu aya ilişkin işverence bildirimi yapılan toplam SPEK tutarının yüzde birini  aşmaması gerekir. 
3)İşyerinde çalışan tüm sigortalılarının da bildirimlerinde eksiklik olmaması gerekir.Yani işyerinde eksik hata çoksa idari para cezasından kurtulamazsınız.
Ana üç maddenin gerçekleşmesi gerekir.
Sosyal Güvenlik Kurumu hatalı Sigorta Prime Esas Kazancı düzeltmesi için ihtar çektiği tarihten itibaren veya işverenin tespit ettiği durumda da SGK ‘na bildirgeyi on beş gün içinde vermesi halinde idari para cezası kesilmez.
Sosyal Güvenlik Kurumu hata konusunda Kamu Kurumları arasında adeta rakipsiz olmasına ve sık sık hata yapmasına rağmen işverenin hatasında gözünün yaşına bakmaz. Deyim yerindeyse ALACAĞINA ŞAHİN VERECEĞİNE KARGA olan Sosyal Güvenlik Kurumu ile karşı karşıya gelmemek için özenli   olmak gerekir. Özellikle son beş senedir en küçük esnaftan en büyük firmalara kadar mutlaka Sosyal Güvenlik Konusunda ayrı bir gözün işverenin Sosyal Güvenlik Kurumu ile olan ilişkilerini kontrol etmesi gerekir.
Sağlıcakla Kalın.