Tüm hayatı etkisi altına alan salgının gölgesinde 2020-2021 Süper Lig Futbol sezonuna Cuma günü başladık. Cumartesi günü Gürsel Aksel’de Denizlispor ile sezonu açan Göztepe, 5-1 gibi net bir skor ve oyun üstünlüğüyle lige lider başladı. Umarım hiçbir sporcunun ve görevlinin sağlık sorunu yaşamayacağı adil bir lig olur. Gönül isterdi ki; bu sezonun adına efsane futbol adamı Adnan Süvari ismi verilseydi fakat tüm efsaneler İstanbul takımlarından çıkıyor olacak ki tercih edilmedi. 

Transfere öncelikle kadro temizliği yaparak başlayan Göztepe’de gidenlerin çoğu taraftarlar arasında olumlu karşılansa da özellikle Beto ve Castro gibi önemli isimlerin yerinin doldurulmaması tedirginlikle karşılandı. Transfer polikasında genç veya bonservissiz isimlere yönelerek maddi duyarlılık gösteren yönetim, ilk olarak defansif orta saha olarak Hatayspor’dan Kubilay Sönmez’i, kanat için Kocaelispor’dan Burak Süleyman’ı transfer etti. Bir süre sessiz geçen transfer çalışmaları, geçen sezon ortasında transfer edilen ama bekleneni veremeyen Kamil Wilczek’in Kopenhag’a 900 bin Euro bedelle satılmasıyla devam etti. Jerome ve Wilczek’in yerine forvet hattına iki takviye yapıldı. Kariyerinde D.Kiev, W.Bromwich ve Malaga gibi önemli takımlar ve lig tecrübeleri olan 31 yaşındaki Brown Ideye, Yunanistan 1. Lig takımlarından Aris’den bedelsiz transfer edildi. 24 yaşındaki Cherif N’Diaye ise Hırvatistan 1. Lig takımı Gorica’dan 1 yıllığına kiralandı. 

Kalede ise transfer operasyonu, bekleneni veremeyen Göktuğ’un Ümraniyespor’a kiralanması ve Adanaspor’un genç kalecisi İrfan Can Eğribayat’ın 500bin euro bonservis ile alınmasıyla devam etti. Sol bek’de tek başına kalan Berkan’ın yanına Macaristan 1. Lig takımlarından Ujpest’den Boşnak Dzenan Burekovic 250bin euro bonservis ile transfer edildi. 

Yabancılar Balkanlardan

Göztepe scout ekiplerinin bu sene Doğu Avrupa ve Balkan bölgelerinde çalıştıklarını söyleyebiliriz zira tüm yabancı transferleri bu bölgelerden yapıldı. Hatta İzmir’e getirilip anlaşılamadan gönderilen Sırp stoper Kalinic de Romanya takımı Steaua Bükreş’den sorunlu ayrılan bir isimdi. 

Transfer sezonunu devam ederken, Stoper, Orta Saha ve Kanat pozisyonları için takviye yapılacağına kesin gözüyle bakılıyor fakat kale bu sene genç İrfan Can’a emanet edilebilir. İlk defa Süper Lig maçına çıkan İrfan Can, 5-1’lik Denizlispor galibiyetinde kalesinde çok fazla pozisyon görmese de ilk maçın verdiği heyecanın yanında olumlu sinyaller verdi. Yediği golde refleks zayıflığı olabilir ama hatalı denemez. Özellikle ayağının iyi olduğunu düşünüyorum; topu istediği yere atabiliyor bu modern futbolda kaleciler için olmazsa olmaz. 1.92’lik boyunun avantajını da iyi kullanıyor ve yan toplarda havada oldukça etkili gözüküyor. Göztepe kendi Uğurcan Çakır’ını Altay Bayındır’ını çıkarmak istiyorsa en azından ligin ilk yarısında İrfan Can Eğribayat’a şans tanıyabilir. İlhan Palut bu konuda en doğru kararı verecektir.

Hazırlıklar Tam Not

Sezonun ilk maçında görüldüğü üzere, takım lige hem fiziksel hem de mental olarak çok iyi hazırlanmış. Rakibine karşı bariz üstün bir oyun sergiledi ve transfelerin tamamı olumlu görüntü çizdi. Özellikle geçen sene transfer edilen bir türlü kendini bulamayan Atınç Nukan çok hırslı dönmüş. Belki de yıllardır aradığı partner Alparslan Öztürk olabilir. Atınç hava toplarında mutlak üstünlük sergilerken Alpaslan’ın hızı ve agresif tavrı onu tamamlıyor. Halil Akbunar ve Tripic hem golleriyle hem de oyunlarıyla bu sene kanatlarda ilk 11’e adlarını yazdırmışa benziyor fakat uzun lig maratonunda kanatlara kesinlikle takviye gerekiyor zira 3. seçenek olarak elde sadece asıl mevkisi kanat olmayan Napoleoni var. Orta Sahanın lideri Soner Aydoğdu bıraktığı gibi iyi devam ederken bana göre sahada 3 puanın yanında asıl kazanılan Yalçın Kayan’dı. Göztepe’nin alt yapısından gelen genç isim, 6 ve 8 numara pozisyonlarında müthiş performans sergiledi. Geçen sezonun üstüne koyduğu çok belli ve kesinlikle özgüven kazanmış. Yeni transfer Kubilay da sonradan oyuna girip bulduğu süre içerisinde kaliteli bir kumaşı olduğunu gösterdi. Görüntüsüne göre oldukça güçlü bir fiziği olduğu belli, “örümcek” diye tabir edilen, orta sahada top çalabilen bir futbolcuya benziyor. Forvetler skor üretemese de Ideye fiziksel gücüyle ön plana çıktı ve başarılı bir santrafor profili çizdi. Orta sahaya top almaya gelen sırtı dönük oynayabilen bir oyuncu. Gol kralı olacak kadar gol atmasını beklemiyorum ama buna gerek de yok zira özellikle geçen sezondan beri Göztepe’nin biraz da mecburiyetten sadece forvetleriyle skor üreten bir oyun anlayışı yok. Cherif N’Diaye sonradan oyuna dahil olduğunda uzun boyuna rağmen oldukça hareketli ve hızlı bir görüntü sergiledi. Kariyene baktığımızda özellikle kontra atakları gole çevirebilecek bir oyuncu olduğunu söyleyebiliriz.