13 Ekim 1923 tarihinde TBMM tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin başkenti olarak kabul edilmiştir Ankara. 

O günden bugüne 97 yıldır yurdun kalbi ve Cumhuriyetimizin başkentidir. 

Başkentliğe ilk adımını ise, 27 Aralık 1919'da Atatürk'ün ve silah arkadaşlarının geldikleri gün atmıştır diyebiliriz.

Türk Ulusunun şehircilik, mimarlık ve yapıcılık özelliğinin göstergesi olup Ankara gerçek anlamda bir semboldür.

Çöl olarak, bozkır olarak görülen bu sessiz kent Mustafa Kemal Atatürk ile birlikte o sessizlikten sıyrılarak ulusal kurtuluş destanının yazılmasına öncülük etmiştir.

Cumhuriyetimizin başkent olarak taçlandırdığı Ankara taşlarına basan, bulvarlarında yürüyen kim olursa olsun onlara şöyle haykırır.

*Ben Mustafa Kemal Atatürk'üm...

*Ben kurtuluş savaşıyım...

*Ben Türkiye Cumhuriyetiyim...

​*Ben Ankara'yım...

Yaşamımda Ankara Malatya ile İzmir arasında yer alan bir kent. 

Öğrenim için 1955 yılı ekim ayında ilk kez geldiğim Ankara'da trenden indiğimde öğretmenlerimizin öğrettiği 'Ankara Marşını' söylemiştim içimden.

 

''Ankara Ankara güzel Ankara

Seni görmek ister her bahtı kara

Senden medet umar her düşen dara

Yetersin onlara güzel Ankara...''

 

Altı yıl kaldığım güzel ve modern başkentle ilgili anılarımın bu kısacık zamana sığmayacak kadar çok ve derin olacağını daha o zaman anlamıştım.

Bulvarları, caddeleri ve yollarında adeta akıp giden troleybüsleri, düzgün, kültürlü ve düzeyli insanları adeta büyülemişti beni.

Özellikle Kızılay ve Yenişehir semtlerinde rastlaştığınız insanların ve dokunduğunuz yerlerin farklılığına bağlı olarak siz de kendinizi farklı hissederdiniz.

Yalnız bizim değil tüm mazlum ulusların da başkenti olan bozkırın bu güzel kenti Ankara dürüst, yurtsever ve aydın yerel yöneticilerin elinde sonsuza taşınacak ve Cumhuriyetin 100. Yılına doğru Anıtkabir'de bağrına bastığı Atatürk ile birlikte emin adımlarla daha nice yüz yıllara doğru yoluna devam edecektir.

Bu yıl 29 Ekim 2020'de 97. Yılını kutlayacağımız Cumhuriyet Bayramımız şimdiden kutlu olsun. Özgür, bağımsız ve modern bir Türkiye olarak coşkulu güzel bayramlar kutlamak dileğiyle...