Leyla Atakan ve Fatma Çalkaya... 
CHP'den belediye başkanı seçilmiş iki isim. Leyla Atakan, Türkiye'nin doğrudan halkın seçtiği ilk kadın belediye başkanı. Yerel seçimlerde listeye son anda eklenmesi sebebiyle CHP'den en son aday gösterilip seçilen kadın belediye başkanı ise Fatma Çalkaya... Leyla Atakan, 1968 seçimlerinde CHP'nin adayı olarak İzmit'te belediye başkanı oluyor.  O tarihlerde bir kadının aday gösterilmesi büyük olay. Adaylığı konusunda son noktayı CHP Genel Başkanı İsmet İnönü koyuyor: "Leyla Hanım belediye başkan adayımızdır..." Sonrasında Atakan İzmit'te tüm kadınların idolü oluyor.  İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener bu isimlerin başında geliyor. Leyla Atakan 3 sene boyunca müthiş hizmetler veriyor.  Görev başındayken trafik kazasında hayatını kaybediyor. İzmit'te,  Atakan'ın o bayrağını bugün başka bir CHP'li kadın Başkan Fatma Kaplan Hürriyet taşıyor.  
 
KILIÇDAROĞLU'NDAN İNÖNÜ KARARI 
31 Mart 2019 yerel seçimlerinde CHP Balçova adayı 3 dönem başkanlık yapan Mehmet Ali Çalkaya'dır.  Çalkaya, seçim çalışmalarını gece-gündüz sürdürmektedir. Ankara'dan beklenmedik bir haber gelir. Yüksek Seçim Kurulu Mehmet Ali Çalkaya'nın adaylığını düşürmüştür. Nedeni ise Cumhurbaşkanına hakaretten açılan bir mahkeme kararıdır.  Durum karşısında Ankara ve İzmir'de yeni aday konusunda hızlı bir çalışma başlatılır. Seçimlere bir ay kalmıştır. Başkan Mehmet Ali Çalkaya CHP Genel Merkezi'ne aday konusunda yeni bir isim önerir.  Tunç Soyer'in de Balçova için isim önerisi vardır. İsimler Ankara'ya ulaşır. Çalkaya ve Soyer'in önerdiği isimler arasında Fatma Çalkaya yoktur. Kılıçdaroğlu, 50 yıl sonra İnönü kararı verir. Kimsenin önermediği Fatma Çalkaya'yı aday olarak ilan eder. Kılıçdaroğlu bu kararı alırken Balçova hakkında bildiği çok şey vardır.  
 
15 YIL BOYUNCA SAHADAKİ BAŞKAN 
Mehmet Ali Çalkaya CHP'den Balçova Belediye Başkanı seçildiğinde sene 2004'tür. En büyük vaadi kadın örgütlenmesidir. Her mahallede açılan semt evleri kadınları evlerden çıkarmış, üretime dahil etmiştir. Ailede başlayan değişim Balçova'daki değişimin başlangıcı olmuş, kadınlar görünür hale gelmiştir. 15 yıl boyunca bu projenin başında Fatma Çalkaya vardır. Fatma Çalkaya, ilçedeki her doğuma, her cenazeye ve her hastaya gitmiş o çok konuşulan halkçı belediyeciliği bire bir yapmıştır. Balçova'da belediyeciliğe anne bakışı hakim olmaya başlamıştır. 15 yıl boyunca sahanın başkanlığı fiilen zaten Fatma Çalkaya'dadır. Son seçimlerde Balçova halkı, resmi başkanlığı da kendisine teslim etmiştir. İşin özeti, hakkın teslimidir. Belediyecilikte insana dokunmak, derdini dinlemek esastır. Bunu yapan hep kazanmıştır.  
 
İzmir'de halkın içinde olabilen az da olsa başkanlar olmuştur. Bunun en iyi örneği Buca'da Işılay Saygın'ın yaptığı belediye başkanlığıdır.  Balçova'da Fatma Çalkaya da yaptığı işlerle ikinci bir Işılay Saygın olma yolundadır.  
 
CHP'de Leyla Atakan ile başlayan kadın belediye başkanlığı, 50 yıl sonra Balçova'da Fatma Çalkaya ile farklı boyuta eviriliyor.  İnsana yatırım yapan belediye başkanları hep ilgimi çekmiştir. Ben Başkan Fatma Çalkaya'yı takip ediyorum. Siz de takipte kalın!
 
Son cümle: "Devlet babaysa, belediye anadır"...