Türkiye 1 Mart 2021 tarihi itibariyle pandemide yeni bir sürece girdi. Adı; “Yeni Kontrollü Normalleşme”.  Hükümet kanadından yapılan son açıklamalar özellikle bazı sektörlere nefes aldırdı. Kafe ve restoranlar kapılarını açtı, hizmet vermeye başladı. Daha da önemlisi yüz yüze eğitim yeniden başladı. Eğitim ve ekonomi bir ülke için en önemli iki unsur. Uzun zamandır kapalı kalan esnaf ve okulların açılması güzel günler görmemiz açısından önemli. Ama… Evet, ama diyorum 2 hafta sonra tekrar kapanırsak şaşırmam. Kurallara uymak şart. Kendi ve başkalarının yaşam hakkını saygı gösterip böyle davranmaktan başka çaremiz yok. Klasik söylemle, maske+mesafe+temizlik… Ben bunlara ek olarak toplumsal saygıyı ekliyorum. Ailemize, çevremize ve topluma olan sorumlulukları bilmek ve uygulamak gerekiyor.
 
Türkiye seçim haritaları gibi 4 renge ayrıldı. Gerçi korona risk haritası Türkiye seçim sonuçlarına hiç benzemiyor. Mesela Konya kırmızı renk. İzmir ise turuncu. Seçim sonuçlarıyla ters orantılı. Ama bu harita bizi hayatın gerçeğiyle yüz yüze bırakıyor. Kırmızı, turuncu, sarı ve mavi risk sıralaması. Kırmızı aşırı riskli. Turuncu yüksek riskli. Sarı normal ve mavi renk ise düşük riskli. Biz İzmir olarak turuncuyuz. Durumumuz yüksek riskli sınıfında. Kısmı bir açıklık söz konusu. Pazar günleri sokak kısıtlaması devam edecek. Kafe restoranlar gün içinde yüzde 50 oranında işletmeye açık olacak. Şehir olarak Mavi rengi arayacağız. Umarım ilk güncellemede sarı rengi bulur, ardından huzurun rengi maviliklere dalarız.
 
UŞAK ÖRNEĞİ
Batı’da düşük riskli tek il Uşak. Peki Uşak nasıl mavi oldu? Daha 3 hafta öncesinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Uşak’ı en çok vaka artışı olan 5 il arasında göstermişti. Sonra Uşak Valiliği’nin çok sıkı önlemleri geldi. Bu önlemler bu kadar kısa sürede Uşak’ı mavi renk yapmaya yetmiş. Sanırım pandeminin en can alıcı kelimesi “sorumluluk”… Ne diyelim darısı İzmir’in başına… Alınan önlemlere ve kurallara uyum sağlanıyorsa Uşak’taki gibi böyle güzel sonuçlar ortaya çıkarıyor. İzmir olarak altımız, üstümüz ve sağımız risk olarak bizden daha düşük. Komşularımız Manisa, Aydın ve Uşak bizlere göre daha rahat. Bizim de maviyi bulup özellikle okulların tam anlamıyla eğitime geçmesi şart. Sürekli okullar diyorum çünkü kayıp bir kuşak ortaya çıkmak üzere… Bunun acısını toplum olarak sonra kötü yaşayabiliriz.
 
Son cümle: ”Mavi huzurdur. Mavi özgürlüktür. Biraz daha gayret. Motorları güzel maviliklere sürmek için…”