31 Mart 2019 Genel Yerel Seçimlerin üstünden tam 2 yıl geçmiş. İzmir’de genel anlayış Büyükşehir ve ilçe belediyeler her yıl çalışmalarını bir toplantıyla anlatır. Bu bazı ilçelerde devam ediyor. Sanırım yerel yönetimler açısından İzmir’in en zor 2 yılını geride bıraktık. Doğal afetler bu geçen 2 yılda İzmir’i yordu, üzdü. Hepsinden önemlisi büyük ölümler yaşadık. Sel felaketleri, hortum ve deprem. Özellikle depremde kaybettiğimiz canların üzüntüsünü yıllar boyu unutmak mümkün değil. Bu doğal afetlerin tamamı pandemi ile birleşince İzmir’de belediyelerin işi daha da zorlaştı. Salgın döneminde tüm belediyeler önemli işlere imza attı. İzmir, belediyeler üzerinden büyük dayanışma örneği sundu. Gıda yardımları, askıda fatura uygulamaları tüm ülkede öne çıkan çalışmalar oldu. Özellikle deprem sonrası yaşanan büyük dayanışma kent tarihine farklı yazılması gereken bir durum. Yaşanan bu zorlu süreçte belediyelerin eksik yanlarını acımasızca eleştirmek haksızlık olur. Şehir olarak normal bir süreçten geçmedik. Son dayanışma ve halkın çalışmalara katılımı bana İzmir’de efsane bir belediye başkanı ve onun yaptığı çalışmaları anımsattı. O efsane isim 1973-1980 yılları arasında İzmir Gültepe’de belediye başkanlığı yapan Aydın Erten.
 
TOPLUMCU BELEDİYECİLİĞİN ÖNDERİ
Türkiye’de Fatsa Belediye Başkanı Fikri Sönmez ile Gültepe Belediye Başkanı Aydın Erten’in isimleri ölümlerinden yıllar sonra unutulmaması yaptıkları yerel yönetim başarısından kaynaklanır. Aydın Erten 31 yaşında Gültepe’ye belediye başkanı seçildiğinde Gültepe’de bırakın gül bulmayı yürünecek iyi bir yol yoktur. Elektrik yoktur. Elektrik İdaresi’nin getirmediği elektriği halkla birlikte direkleri kendisi diker. Yoksul halka arsa dağıtır. Onların oturduğu kentte tutunması için elinden gelini yapar. Sosyal ve toplumcu belediyeciliğin en iyi örneklerini ortaya çıkarır Gültepe’de. Açtığı fırın ile halka ekmek dağıtır. Tanzim satış yerleri ile ucuz gıdaya erişim sağlar. Ezilenin ve haklının yanında saf tutar. Tariş Olayları’nda grevdeki işçilere kumanya taşır. Şimdilerde Türkiye’nin gündeminden düşmeyen Tunceli Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu’nun bu konuda öğretmenidir.
 
İZMİR’E AYDIN ERTEN ANLAYIŞI GEREK
Türkiye ve İzmir 1980’lerden farklı yerlerde.  Şartlar değişti. Teknoloji ile birlikte belediye hizmetleri de farklılık gösterdi. Fakat aynı temel anlayışa bu kentin şiddetle ihtiyacı var. Toplumcu ve sosyal belediyecilik anlayışına. Dayanışma ve yardımlaşma ruhuna. Özetle, Aydın Erten’in yıllar önce yarattığı modele ve yeni Aydın Ertenlere çok ihtiyacımız var.

Son cümle: “Gelecek geçmişin tecrübesiyle şekil alır. Kenti yönetenler Aydın Erten’i anlamalı, öğrenmeli…”