Aliağa, barındırdığı sanayi tesisleri ile Türkiye’nin önemli istihdam alanlarının başında geliyor. Ekonomiye katma değer yaratan sanayi, beraberinden çevre olumsuzluklarını da getirmiyor değil. Ülke ekonomisi için bu tesisler olmalı ve gelişerek devam etmeli. Ama Aliağa’da yaşanan çevre kirliliğini görmezlikten gelmek de doğru olmaz. Bu anlamda sanayi tesisleri gereken önlemleri alıyor, almaya da devam ediyor. Sağlıklı çevre, sağlam ekonominin devamı için şart. Aliağa son zamanlarda Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri ile tekrar gündeme geldi. Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri’nin özellikle pandemi ile birlikte yıldızı parladı. Sökümde Avrupa Birliği ülkelerinin de listesine girdi. Pandemi ile birlikte denizlerde kalan kruvaziyer yolcu gemileri söküm için Aliağa tesislerine geliyor. Öyle ki, 2020 yılında Aliağa’da farklı boyutta 118 geminin sökümü yapılmış.
 
Aliağa’da yapılan gemi söküm çalışmaları Türkiye’ye önemli bir girdi sağlıyor. Bu konudaki başarısı herkes tarafından kabul edilmiş durumda.  Fakat bir süreden beri çevre duyarlılığı ile birlikte asbest kullanımı nedeniyle ortaya çıktığı öne sürülen kanser tehlikesi ciddi bir kamuoyu oluşturdu. Geçenlerde ajansların geçtiği bir haber, Türkiye ve İzmir gündeminde çok konuşuldu. Haber bilgisine göre, birçok ülke tarafındın ‘hayır istemiyoruz’ denilen Nae Sao Paola isimli uçak gemisi, sökülmek üzere Aliağa geliyor.  En son Brezilya Ordusu’nda görev yapan uçak gemisini Fransa üretmiş. Fransa Deniz Kuvvetleri, o zaman adı FS Foch olan gemiyi 40 yıl süreyle 2000 yılına kadar askeri operasyonlar ile bazı nükleer denemelerde kullanmış. Geminin yoğun radyoaktif maddelerde dolu olduğu ileri sürülüyor.
 
SANAYİ ÇEVREYE DUYARLI GELİŞMELİ
Özellikle bu pandemi döneminde ekonomisi güçlü ülkeler daha sağlam ayakta durabiliyor. Bu anlamda ülkemizdeki sanayi tesisleri büyüyerek gelişmeli yenileri eklenmeli. Bunu yaparken nefes aldığımız hava ve suyu temiz tutmak için özellikle çaba harcamalıyız. Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri’nde bu anlamda bu durum gözetilmeli. Aliağa’da çevreciler, geleceği söylenen ve radyoaktif madde barındırdığı iddia edilen askeri uçak gemisi için “Bu gemi Türkiye’ye gelmesin. Biz nükleer çöplük değiliz” diyor. Aliağa Çevre Platformu, bu konuda yasal girişim hazırlığında. Çevre örgütleri, uçak gemisinin 600 ton asbest ve radyoaktif madde taşıdığı görüşünde. Bu kaygıların önüne geçmek için geminin Türk karasularına girmeden analize tabi tutulması öneriliyor.

Son cümle: “Sanayi ve ekonomi insan için vardır. Genel sağlığı tehdit eden çalışmalar için büyük önlem şart!”