​Sevres Antlaşmasından sonra batıdan gelen işgal ve tehlikelere karşı verilen 'Kurtuluş Savaşımız' sırasında Rusya bize para ve silah yardımında bulunmuştu. Tarih kitaplarının da yazdığı yaşanmış bir gerçek bu.

İkinci Dünya Savaşında İngiltere, Rusya, Fransa ve Almanya ile aramızda iki bir saldırmazlık paktı bulunuyordu.

Bu savaşın sonunda Rusya'nın başındaki normal ruh yapısında olmayan, diktatör Stalin bizden Ardahan'ı ve Kars'ı istemeye kalkışınca bir önlem olarak batıya yaklaşıp Rusya'ya ret cevabı vermiştik.

İşte o günlerde ittifak kurduğumuz batılı ülkelerden Amerika ve İngiltere bize;

''Bu sırada size yardım edemeyiz!''

''Mesele çıkarmayın ve Ruslarla anlaşın!'' demelerine, bizi yardımsız bırakmalarına rağmen Rusya'nın isteklerini ret etmemizde dış politikayı çok iyi bilen, anlayan ve uygulayan Cumhurbaşkanı, devlet adamı 'İsmet İnönü'nün' büyük başarısı söz konusuydu.

Türkiye'nin Rusya'ya karşı tavrıyla ilgili olarak Amerika'nın o zamanki Moskova büyükelçisi 'Harriman' olayı söyle anlatmış.

''Batılı diplomatlar toplanıp sabaha kadar Rus ordularının sınırı geçerek Türk topraklarına girmesini beklediler. Bekleme bir iki gün daha sürdü. Ancak! Cumhurbaşkanı 'İsmet İnönü'nün' önemli dış politikası sayesinde Stalin Rusya'sına karşı Türkiye kendi kendini korumasını başardı...'

Dış politikayı iyi bilmek.

Ülkesini, ulusunu koruyup yüceltmek.

Gerçek devlet adamı gibi davranmak.

Bu olmalı...

Dünyanın da çok iyi tanıdığı Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü gibi büyük devlet adamlarımız tarihimizin en baş sayfasında iyi ki yer alıyor.