9 Eylül 1922 Cumartesi…
Mustafa Kemal komutasındaki Türk Ordusu, sabahın erken saatlerinde düşman ordusunu önüne katarak İzmir’e girer. Konak Meydanı’na ilk ulaşan Teğmen Ali Rıza Akıncı ve askerleridir. Teğmen Akıncı ve kahraman askerlerimizi hükümet konağı önünde coşkulu bir kalabalık karşılar. Kalabalıktan biri Teğmen Ali Rıza Akıncı’ya balkonda asılı duran Yunan bayrağını gösterir. İzmir Halkı, bu bayrağın indirilip yerine Türk Bayrağı’nı asılmasını ister. Aslında balkona asılacak Türk Bayrağı için bir hazırlık yapılmıştır. Balkona asılması planlanan bayrak Yüzbaşı Şerafettin Bey’dedir. Fakat Yüzbaşı Şerafettin o an meydana henüz giriş yapmamıştır. Teğmen Ali Rıza Akıncı, meydandaki kalabalığın isteğini geri çevirmez. Onlardan Türk Bayrağı ister. O sıralar İzmir’de sadece kadınların elleriyle diktikleri bayraklar vardır. Kalabalıktan bir kadın göğsünden Türk Bayrağı çıkarır ve Teğmen Akıncı’ya uzatır. Askerleriyle konağa giren Teğmen Akıncı, kilitli kapıyı kırar ve balkona çıkar. Bu küçük Türk Bayrağı’nı o an göndere çeker. 3 dakika sonra Yüzbaşı Şerafettin meydana gelir ve tarihe mal olmuş o fotoğraftaki kurtuluşun simgesi şanlı bayrağımızı hiç inmemek üzere hükümet konağına asar. Anlatıları, Gazeteci Yaşar Aksoy olayın kahramanı Teğmen Ali Rıza Akıncı’dan bizzat dinler ve bu notları İzmir tarihine yazar.
 
İzmir’e dört bir yandan giren Mustafa Kemal’in Türk Ordusu, yüksek binalara bayrağımızı asarlar. Aynı sabah, Teğmen Besim Kunter Kadifekale’ye, Teğmen Zühtü Işıl Karşıyaka Belediye binasına, Üsteğmen Selahattin Selışık Kordon’daki postaneye Türk Bayrağı’nı asar. İzmir ve Anadolu artık ay-yıldızın gölgesi ve özgürlüğü altındadır.
 
KURTULUŞUN VE KURULUŞUN ŞEHRİ: “İZMİR”
İzmir, dünya kurtuluş tarihinde bir ilk şehirdir. Aynı anda hem kurtuluşu başlatan ve sonunda zaferi taçlandıran ikinci bir şehir yoktur. Kurtuluş Savaşı’nın ilk kurşunu Hasan Tahsin ile İzmir’de başlar. Mustafa Kemal’in askerleriyle zafer, 9 Eylül 1922 Cumartesi günü İzmir’de Konak Meydanı’nda Türk Bayrağı’nın göndere çekilmesiyle son bulur. İzmir bu anlamda, kurtuluşun ve kuruluşun şehridir. İzmir, ilklerin şehri unvanını buradan almış günümüze getirmiştir. Siyasi kurtuluşla birlikte, ekonomik kurtuluşun ilk temelleri daha ortada Cumhuriyet yokken İzmir’de atılmıştır. İzmir, işte bu yüzden Cumhuriyet’in kendisidir.
 
Son cümle: “İzmir, Türkiye’nin özgürlük anahtarıdır. Bize bu özgürlüğü 99 yıldır yaşatan Büyük Atatürk ve arkadaşlarına bin selam olsun… Doğum günün kutlu olsun İzmir’im…”