(Eral Aytemiz/EGE MECLİSİ)-Aytekin Öztaş ile imalat sanayiinde artan ihracatı konuştuk. İşte Aytekin Öztaş ile gerçekleştirdiğimiz sohbetten öne çıkan kısımlar...


Sektörünüz pandemiden nasıl etkilendi?

(Aytekin Öztaş)- Başta Çin olmak üzere, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD’de 2019 yılı sonu itibari ile başlayan korona virüs salgının hızlı etkisi, 2020 yılı başından itibaren sanayinin tüm alanlarında, başta otomotiv, beyaz eşya, giyim, havayolu, sektörleri olmak üzere, tüm sanayi kollarına hammadde desteği sağlayan demir çelik gibi sektörleri de oldukça olumsuz etkiledi. 2020 yılı ilk aylarında salgından aşırı etkilenen Avrupa'nın demir çelik üreticileri tamamen durdu.

Ancak, ülkemiz için ise, demir çelik ve imalat sanayi, salgının ilk etkisini gösterdiği Nisan ve Mayıs 2020 aylarının hemen devamında, salgından kaynaklanan küresel piyasalardaki olumsuzlukları fırsata çevirerek, başta Çin’den boşalan pazarlar olmak üzere, Avrupa Birliği ülkelerinde ihracat payını artırmak için üretimini kesintisiz devam ettirerek, gelişmekte olan pazarları da yakın markajda tutup, çalışmalarını devam ettirdi.

Diğer taraftan, hem 2019 yılından beri ertelenmekte olan talebin yeniden canlanması, hem de salgın dolayısıyla çalışmayan fabrikalardan kaynaklı arzın düşük olmasının, emtia fiyatlarının artmasına ve nihai ürün fiyatlarına yansıması sebebiyle, tüm alıcıları stok yapma eğilimine soktu.

Bu sebeplerle, Haziran 2020 ayı ile başlayan imalat sanayi üretim artışları, özellikle 2020 yılı son çeyreğinde oldukça hızlandı ve ülke olarak ihracatımızı artırmayı başardık ve bu eğilim 2021 yılı ilk çeyreğinde de devam etti. Türkiye’nin %5 oranda büyümesi, şirketlerimizin başarısının göstergesidir.

Şirketiniz ve sektörünüzün geleceği için hedefleriniz nelerdir?

(Aytekin Öztaş)-Mert Çelik, sürekli olarak iş hacmini artıran ve yatırım yapan bir şirkettir. 2021 yılı 2. çeyreğinde üretime başlayacağımız, soğuk çekim ve kabuk soyma çelik haddehanemizle büyümemizi devam ettiriyoruz. Uzun yıllar Ege Bölgesi sınırları içerisinde hareket eden firmamız, son 5 yıldır ulusal ve uluslararası alanda imalat sanayiye çelik tedariği sağlamaktadır. 2021 yılı başında oluşturduğumuz, İç Anadolu ve Marmara Bölgesi temsilciliklerimizle ve merkez adresimizde kurduğumuz dış ticaret departmanımızla, ihracatımızı, iş hacmimizi ve hizmet kalitemizi artırmayı planlamaktayız.

Türk çelik sektörünün, 01 Mayıs 2021 tarihi itibari ile Çin hükümetinin kendi ülkesindeki şirketlere sağladığı ihracat teşvik uygulamasını kaldırması ile yine avantaj sağlayacağını, sektörün iş hacmini artırmaya devam edeceğini düşünüyorum.

MERT ÇELİK METAL HAKKINDA

(Aytekin Öztaş)-1968 yılında Erzurum’da doğdum, ama İzmir’de büyüdüm. Ortaokul ve lise eğitimimi Balçova Lisesi’nde olmak üzere üniversite eğitimimde dahil tüm öğrenimimi İzmir’de tamamladım. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunuyum. Evli ve iki çocuk sahibiyim. Öğrenimim yanı sıra, çocukluğum ve gençlik yıllarım hep çalışma içinde geçti, yakın aile çevremdeki herkes, asker, polis ve devlet memuru idi, kendi işini yapma kültüründen büyümedim ama üniversite yıllarında yaptığım küçük çaplı işlerle birlikte hep kendi işimi, girişimcilik hayallerini kurardım. Üniversite son sınıfta kurumsal iş dünyası ile tanıştım ve profesyonel çalışma hayatına başladım, demir -çelik sektöründeki tecrübe ve bilgi birikimim 10 yıl sürdü. Çalışma dönemimde kazandığım bu tecrübe ve iş bilgisi ile 1998 yılında, daha sonraları çocuklarımın isimlerini vereceğim Mert Çelik adındaki kendi şirketimi kurdum.

Mert Çelik Metal A.Ş, otomotiv yan sanayi, makine imalat sanayi, savunma-havacılık sanayi, maden ve kimya-petrokimya sanayi, enerji sektörü, ulaşım-demiryolu sektörü, iş ve tarım makineleri, dövme sanayi olmak üzere cıvata imalatı sektörlerine yönelik, kaliteli çelik ve metal ürünler tedariği sağlayan, vasıflı çelik servis merkezi olarak hizmet vermektedir. Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesinde iki yerde ve Bağyurdu Organize Sanayi Bölgesindeki üretim tesisimizle üç farklı lokasyonda toplam 14. 500metrekarelik alanda faaliyet göstermekteyiz.

Şahsıma gelince, iş yaşantım ve sosyal çalışmalar dışında, ne yazık ki başka bir hobim yok. Yaşamın her anını ciddiye alan, her işi titizlikle takip eden bir yapım var. Planlıyımdır ve çok çalışırım, başarı odaklıyımdır, hiçbir şeyin moralimi bozmasına izin vermem, hep pozitif olurum, karşımdaki kişilerin, mevkii ve konumu ne olursa olsun, onlara saygı duyarım ve belli ederim. Hayata hep olumlu tarafından baktım, pozitif ruh hali ve yüksek motivasyonla hareket etmekten hep kazançlı çıktım. 30 yılı aşkın iş yaşantım hep üreten, ticaret yapan iş insanların ve sanayi sektörünün içinde geçti ve geçmeye de devam ediyor, ben de tüm sanayiciler gibi, her şeye rağmen çalışmaya, üretmeye ve yatırıma devam, diyerek işimi büyütmeye gayret ediyorum.

Gençlik yıllarımdan bu yana STK’ların içinde oldum, birçok iş insanları derneklerinde üyelik ve danışma kurulu üyelik görevinde bulunuyorum. Bir dönem KESİAD yönetim kurulu başkanlığı da yaptım. Her zaman ve her yerde gururla bahsettiğim, çok şey öğrendiğim, çok değerli Ege Bölgesi Sanayi Odası‘nın da uzun yıllardır Metal Sanayi meclis üyesi ve aynı zamanda Yönetim Kurulu üyesiyim. Yine aynı şekilde Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu üyesiyim.