Seksenli yıllarda Özal’ın başlattığı turizm hareketi, şimdiki altyapının belirleyicisi olmuştur. Kemer ve Belek pilot bölgeler seçilmiş ve Avrupa çanağında rakiplerine kıyasla kayda değer kalitede  turistik tesisler yerini almışlardır. Sonrasın da 2000’ ler de 1000 yatak ve üzeri beş yıldızlı oteller, tatil köyleri yapılmış ve her şey dahil konseptiyle ülke daha ucuza pazarlanmıştır.

Erken rezervasyona alışan; yemeyi, içmeyi her şey dahili beğenen ülke insanım, adeta bu tesislere akın etmişlerdir. Büyük su kaydırakları,çocuklar için mini kulüpler, farklı lezzette restoranlar, deniz, birden fazla havuzlar, oda servisi, mini barlar, açık büfe de envai çeşit yiyecekler, açık barlar da tüm içecek tüketme çılgınlığını düşünsenize...

Adeta hapsolunmuş bir turistik tesiste geçirilen hafta ve haftalar.. Bu tesislerin dışındaki; doğal, tarihi yerleri gezme ve görme isteğinin körelmiş olması normal değil mi?

2015 lerden sonra kalitenin hızla düşüşü, malum iktidarın Avrupa'ya olan tutum ve söylemleri onları küstürmüş, yerli turiste dönük iç piyasadaki acentaları daha cazip hale getirmiştir. 2000-3000 kişilik tesislerde yapılan tatiller hafızalara kazınmıştırlar. 2020 İlkbaharı ve Covid-19'la bu seyahat şekli değişmiş ve değişecektir. Zira ister yerli, ister yabancı misafirler olsun, aranan arzu ve beklentiler üç aşağı beş yukarı aynıdır;

*temizlik ve hijyen en önemli unsurdur,

*yoğunlukça az ama kaliteli tesislere; apartlara, yazlık villalara, küçük butik otellere, dağ evlerine, çiftlik evlerine, kamp alanlarına ilgi artmıştır.

*Ankara'nın bağları şarkısı eşliğinde yapılan uzun otobüs yolculukları yerini; teknede ailecek dostlarla mavi yolculuğa, doğu ve güney doğuya gurme turlarına, karavanla seyahat ve kamp yapma rotalarına taşıyacaktır.

En önemlisi sokağa çıkma kısıtlamalarından bıkmış cümle alem; yürümek ve doğayla başbaşa olmayı keşfetmişlerdir.Bu da virüsün insanlığa kazandırdığı en olumlu turistik ve bedensel aktivite olarak tarihe geçecektir. Burdan otellerin kapanacağı, tercih edilmeyeceği sonucu çıkarmayın. İnsanlar artık eski alışkanlıklarına dönmek için bayağı zorlanacak ve belli bir zamana ihtiyaç duyacaktır. Bu geçiş döneminde de yukarda saydığım unsurlar ve tercihler daha ön planda yerini alacaktır.