İzmir'de Buca merkezli yaşanan depremler endişe yaratmaya devam ediyor. Zemin açısından İzmir'in diğer ilçelerine göre daha sağlam bir yapı gösteren Buca'da meydana gelen peş peşe depremler uzmanları harekete geçirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir tarafından yapılan bilimsel açıklama, "Buca fayı ile Kısıkköy fayı arasındaki 4 fay parçası birlikte çalışarak son depremleri ortaya çıkarıyor. Bölgede biriken stres boşalıncaya kadar deprem fırtınası devam edecek" şeklinde oldu. Ekim 2020'de yaşadığımız depremin acıları hala taze ve hafızalarımızda yerini koruyor. İzmir'den 70 kilometre uzaklıkta yaşanan deprem Bayraklı ve Bornova'da bina yıkımlarına neden olmuştu. Son yaşadığımız büyük depremden sonra bilimsel çalışmalar hız kazandı. Özellikle İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı kenti afetlere karşı dirençli hale getirme projesi büyük önem taşıyor. Jeoloji uzmanları İzmir'de 100 kilometre yarıçaplı alanda faylarda hendekler açarak inceleme yapıyor. Yapılan çalışmalarla fayların deprem üretme potansiyelleri bulunmaya çalışılıyor. 10 üniversiteden 43 bilim insanı ve 18 uzman mühendisin yer aldığı İzmir Depremsellik Araştırması 2024 yılında tamamlanması planlanıyor. Bugüne kadar Bergama, Narlıdere, Gülbahçe, Yağcılar, Seferihisar, İzmir ve Tuzla fay hatlarında araştırmalar yapıldı.

DEPREM MASTER PLANI ŞART!
Son yaşadığımız büyük acı bizi birçok konuda daha hızlı davranmamız gerektiğini ortaya çıkardı. Şu bir gerçek ki, deprem bizden hızlı ilerliyor. Son günlerde bunu sürekli de hatırlatıyor. İzmir'de yapı stokunun sorunlu olduğu herkes tarafından kabul ediliyor. "Deprem öldürmez, bina öldürür" sözünü unutmadan çalışmalara devam etmek gerekiyor. İzmir il ölçeğinde yenilenmiş Deprem Master Planı yapmak şart. İzmir'deki binaları tek tek incelemeye alıp güçlendirme yapmak, gerekirse yıkıp kentsel dönüşüme sokmak İzmir'de herkesin asli görevi olmalı. 

Son cümle: "Deprem öldürmez, sağlam olmayan çürük bina öldürür. Deprem öldürmez, tedbirsizlik öldürür. İzmir'de dönüşüm şart..."