EGE MECLİSİ - 2018’in son gününü evde sevdikleri ile birlikte geçirmek isteyen vatandaşlar yılbaşı ekonomisi oluşturarak esnafın yüzünü güldürdü. Yılbaşının vazgeçilmezi olan kuru yemiş satışları artarken, şekerleme ve meyve satıcıları ise son günü bekliyor. 

2018 yılına veda etmeye hazırlandığımız bugünlerde, 31 Aralık gününü evde ailesi ve sevdikleriyle geçirmek isteyen vatandaşlar ekonomiyi hareketlendirdi. Yılbaşı akşamının vazgeçilmezi sayılan kuru yemişlerin satışında artış yaşandı. Kemeraltı Çarşısı'nda yılbaşı yoğunluğu da kendini göstermeye başladı. Çarşıda ailesiyle birlikte uzun yıllardır kuru yemiş ve lokum satan Mehmet Saltık, satışlardan memnun olduklarını belirterek "Satışlarımız geçen yıla göre oldukça iyi. Genel olarak satışlarımızda artış söz konusu. Özellikle halkımız yılbaşında karışık kuru yemişi tercih ediyor. Lokumda ise yılbaşı olması sebebiyle henüz bir artış söz konusu değil" diye söyledi. 

Soğuk kış akşamlarının vazgeçilmezi olan kestane satışının da arttığını kaydeden manav Kazım Esen, "Çarşımız kalabalık fakat vatandaşımız şu anda kuru yemişçileri, tavukçuları ve kasapları tercih ediyor. Meyveyi en sona bırakıyor. Biz de 31 Aralık gününü bekliyoruz. Meyve dışında kestane satışlarımızda artış söz konusu" dedi. 

Çiçeklere yoğun ilgi

Yeni yılda da vazgeçilmez hale gelen çiçekler her yeri süslemeye başlarken, Türkiye’nin kesme çiçek ihtiyacının yarısından fazlasını karşılayan İzmir Menderes’te çiçekçiler hummalı bir çalışmaya girdi. 

Sadece Sevgililer Günü ve bayramlarda değil yeni yılın da vazgeçilmezlerinden olan çiçek siparişleri sektördeki hareketliliği artırdı. Yeni yıla kısa süre kala Türkiye'nin kesme çiçek üretim merkezlerinden İzmir’in Menderes ilçesinde çiçek üreticileri de çalışmalarını hızlandırdı. Noel ve yılbaşı süslemeleri için çiçeklere talep artarken, üreticiler de yılbaşı hareketliliğinin mutluluğunu yaşadı. Yılbaşında toptancılara satışlarının bir demette 40 TL’yi bulduğunu belirten üreticiler, gece gündüz demeden hazırlandıklarını söyledi. 

Yeni yıl öncesi birçok sektörde olduğu gibi çiçek sektöründe de yoğunluk yaşandığını ifade eden üretici Zafer Ayırbaş, yılbaşının umutlarını artırdığını ifade ederek, “Yılbaşı olunca biz üreticilerin beklentisi yüksek oluyor. Bizim umudumuz. Çiçeklerimizi kesip toptancıya veriyoruz. Yılbaşı olduğundan çiçeklerimize talep artıyor” dedi. 

“Gece uykusu yok bize” 

Üreticilerden Şadıman Ayırbaş ise kış sezonu olduğu için don olayının yaşanma ihtimaliyle çiçeklerin zarar görebildiğini ve zor şartlar altında hazırlık yaptıklarını belirterek, "Yılbaşı geliyor hazırlıklarımız başladı. İnşallah ümidimiz iyi bir gelirimiz olsun. Herkes için hayırlısı olsun. Bizim üretimimiz böyle oluyor. Çiçekleri bu aşamaya getirmek için baya zorluklarımız oluyor. Kış geldiyse gece uykusu yok biz de ve gündüzleri de haftada bir kere kesim yapıyoruz” diye konuştu. 

Tek sıkıntılarının ithal çiçekler olduğunu dile getiren Ayırbaş, ithal karşısında kendi ürünlerinin ucuza gittiğini ve emeklerinin karşılığını alamadığını kaydetti. 

40 TL’ye satış yapılıyor 

Bir başka üretici ise yılbaşında normal günlerde 10 TL'ye verilen çiçeklerinin bir demetini 40 TL’ye verdiklerini vurgulayarak, "Yılbaşında fiyatlar artıyor, yılbaşı öncesi düşüktü. Yılbaşında sonra fiyatlar yine aşağıya düşer. Kış sezonu don oluyor. O yüzden mallarımız zarar görmesin diye gece sabaha kadar yatmıyoruz. Çiçekleri dondurmamız gerekiyor. Gece seraya gelip bakıyoruz, vatandaşlarımızı çiçeksiz bırakmamak için yılbaşına hazırlık yapıyoruz” ifadelerini kullandı.