Emeklilik sosyal bir hak olup , prim günümüz ve sigortalılık süremiz dolduğunda hepimiz  emekli olmak isteriz. Çalıştığımız iş kolu riskli işler kategorisinde ise ödenen prim günlerimize kanunda tanımlanan Fiili Hizmet Süreleri de  eklenir ve daha erken emekli oluruz.
Geçen yıl 3.08.2018 tarihli Resmi Gazete ‘de yayımlanan 7146 sayılı Kanun ‘un 11 inci maddesi ile 1219,6283 ve 6197 sayılı Kanunlar kapsamında Sağlık Meslek Mensubu sayılan koruyucu,teşhis,tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde çalışanlar fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki işlere dahil edilmişlerdir.
Böylece bu kapsamda çalışan ve primleri ödenen sağlık çalışanlarının her 360 günlük fiili çalışmasına karşılık 60 günlük fiili hizmet zammı primlerine eklenecektir.Ayrıca fiili hizmet zammına ilişkin süreler , belirli oranlarda çalışanın emeklilik yaş hadlerinden de indirilmektedir.
Özellikle yazımızın konusu olan Eczanede çalışanların emekliliğinde 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu çerçevesinde eczanede çalışan destek personeli eğitimini tamamlamış olanlar ve Sağlık Bakanlığı tarafından eğitim alanlar eczane teknikeri yetkisi ile çalışabilir.Bu şekilde çalışanlar için  Eczacılar fiili hizmet zammı bildirimi yapmak zorundadır.
Eczanelerin iş kolu kodu Sosyal Güvenlik Kurumunda 4773 olarak belirlenmiştir.Eczane de çalışanlardan Sosyal Güvenlik Kurumuna aşağıdaki meslek kodları ile bildirimi yapılanlar fiili hizmet zammından 3.08.2018 tarihinden itibaren yararlanır.Meslek kodları ;
2262.01 kod Eczacı
2262.02 kod Eczacı(Ameliyathane)
2262.03 kod Eczacı (Depo İlaç)
2262.04 kod Eczacı (Ameliyathane)
2262.05 kod Eczacı (Majistrial)
2262.06 kod Eczacı (Sıhhi Sarf)
2262.07 kod Eczacı (Endüstriyel )
2262.08 kod Diğer Eczacı 
3213.02 Eczane Hizmetleri Teknikeri 
İle bildirilenler fiili hizmet zammından faydalanır.Hastanede veya  eczanede idari görevlerde olanlar fiili hizmet zammından faydalanamaz.Ayrıca Eczane sahibi de fiili hizmet süresi zammından faydalanamaz.
 Fiili hizmet süresi kapsamına hafta tatili,yıllık izin , kurs gibi fiilen çalışılmayan süreler dahil edilmez.Fakat hafta sonu çalışmalarında nöbet söz konusu ise bu durumda da fiili hizmet süresi zammı devreye girecek bu günler yıpranmalı sayılacaktır.
Sağlık çalışanı 3.08.2018 tarihinden sonra fiili hizmete tabii işlerde en az 3600 gün toplam çalışması varsa fiili hizmet süresi zammının yarısı yaş hadlerinden indirilir. Eğer yıpranmalı çalışmanız 1.10.2208 öncesi de varsa 3600 gün toplam çalışmanız olmasına bakılmadan fiili hizmet süresi zammından yararlandırılır.Fiili Hizmet süresi zammından yaştan indirim sağlık çalışanları için  en fazla 2.5 yıl  ile sınırlandırılmıştır.
Eczane de çalışmasından dolayı yıpranmalı iş kodu ile girişi yapılması gerektiği halde böyle bildirilmeyen çalışanlar için şimdilik cezai bir uygulamaya Sosyal Güvenlik Kurumunca yer verilmemiştir.Geçmişte meslek kodu yanlış girilen eczane de aktif olarak çalışanların fiili çalışmalarına uygun meslek kodu doğru olarak girilmelidir.
Emeklilik yaş ve prim günü avantajı emekli aylıklarına da yansımaktadır.Bu nedenle yıpranma süreleri hesabında ve aylık hesabın da mutlaka bir sosyal güvenlik uzmanından danışmanlık alınmalıdır.