Ege Bölgesi Sanayi Odası(EBSO) Başkanı Ender Yorgancılar Çin İzmir Başkonsolosu Zengxian Liu'yu ziyaretinde, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için Çin’li yatırımcıları İzmir’e davet etti. Başkan Yorgancılar “Şu anda İzmir Ticaret Odası(İZTO), İzmir Ticaret Borsası(İTB) ve Ege İhracatçı Birlikleri(EİB) ile birlikte Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kuruluşunu gerçekleştirmek üzereyiz.  Bu konuyla ilgili Çin’de ilgili kurumlar veya bu konularla ilgili yatırımcı varsa iletişime geçmek isteriz. Organize bölgelerinden biri kesme çiçek, diğeri de günlük sebze meyve ürünlerinin üretimini yapacak. Bu bölgelerde yatırım yapabilirler” dedi. Çin İzmir Başkonsolosu Zengxian Liu ise  “Türkiye’deki sektörlerle aynı sektörlerde faaliyet gösteren Çinli firmaları bir araya getirmek istiyoruz. Gelecekte daha yoğun bir işbirliği olacak. Çin’de düzenlediğimiz programlarla bu yıl İzmir’i ziyaret eden turist sayısında da artış yaşadık.” diye konuştu.

 

Yeterli değil

Başkan Yorgancılar, “Çin ve Türkiye arasında 17 milyar dolarlık bir ticaret hacmi var. Bunun 670 milyon doları İzmir’den yapılıyor. Ancak bu ticaret hacmine baktığımızda yeterli olmadığını görüyoruz.  Ticaret dengesine baktığımızda daha çok ithalat yapıyoruz, ihracatımızı yükseltmek ve dengeli bir ticari ilişki içinde olmak için de bizlere büyük sorumluluklar düşüyor. Özellikle İzmir ile Antalya genelinde turizm, iki ülke için önemli bir potansiyel oluşturuyor. Çin’de bu yıl Türkiye Turizm Yılı olması son derece önemliydi. Ancak bunun etkisini tam olarak göremedik. Özellikle İzmir’e sizlerin desteğiyle daha fazla turistin gelmesini önemsiyoruz” dedi.

 

İzmir’in avantajları çok

İzmir’in Türkiye’nin üçüncü büyük kenti ve sanayi istihdamının yüzde 23’ünü karşıladığını kaydeden Başkan Yorgancılar “Bölgemizde, kurucusunun EBSO olduğu 9  tane sanayi bölgesi var. 5 bin kayıtlı üyemiz var. 64 değişik sektörde faaliyet gösteriyoruz. Ağırlıklı sektörler tekstil, gıda, tarım, petrokimya ile makine ve makine parçalarıdır. Yabancı sermaye kültürüne en açık İl İzmir’dir. Türkiye’ye gelen yabancı yatırımcıların çoğu sanayi ile ilgili olan bölümde İzmir’i tercih ediyor. Neden? Bölgemizde 9 üniversite bulunuyor. Üniversitelerin dışında 300 günü güneşli bir bölge. Ayrıca havalimanımızdan 60 ayrı bölgeye uluslararası uçuş imkanı var. Limanları, lojistik avantajlarıyla çok eski bir ticaret kültürüne sahip. Bunları üst üste koyduğumuzda İzmir’in daha avantajlı bir bölge olduğunu görüyoruz. Bunlara ilave olarak 2 serbest bölge bulunuyor. Üçüncüsü için hazırlıklar sürüyor” diye konuştu.

 

“İpek Yolu projesine inanıyoruz”

Türkiye ile Çin arasındaki işbirliğini, sektörel eşleşmeleri sağlayarak  geliştirme imkanı olduğunu hatırlatan Başkan Yorgancılar “ Türkiye ve Çin arasında tarihten gelen bir ipek yolu gerçeği vardı. Bu tekrar gündeme gelerek tren yollarının güncellenip yenilenmesiyle canlanacak. Biz bu projeye inanıyoruz. Ayrıca Türk hava Yolları’nın her gün Şangay’a, Pekin’e, Guangzhou’ya sefer koymasıyla gidiş geliş kolaylaşıyor. Biz EBSO olarak bu konuyla ilgili her türlü desteği vermeye hazırız. ” dedi. 

 

Tarım OSB’ye davet

Tarıma Dayalı İhtisas OSB ile ilgili Çin İzmir Başkonsolosu Zengxian Liu ile görüşlerini paylaşan EBSO Başkanı Ender Yorgancılar “Tarım İhtisas OSB projemizi İZTO, İTB ve EİB ile birlikte hayata geçirmek için çalışmalar yürütüyoruz. Bu konuyla ilgili Çin’de ilgili kurumlar veya bu konularla ilgili yatırımcı varsa iletişime geçmek isteriz. Organize bölgelerinden biri kesme çiçek, diğeri de günlük sebze meyve ürünlerinin üretimini yapacak. Bu bölgelerde yatırım yapabilirler” dedi.

 

İzmir’e gelin

Çin’den gelen heyetlerin genelde politik oluşu gereği Ankara’ya, ticari ziyaretlerin ise İstanbul’a yöneldiğini belirten Yorgancılar  “Sizden özellikle ticaret heyetlerinin İzmir’e yönlendirilmesini istiyoruz. Türkiye’de başarılı olmuş Çinli firma modelleri örnek gösterilerek yeni Çinli yatırımcıları buraya çekmek istiyoruz. Sizi Odamızda da ağırlayarak İzmir’in yatırım iklimi ve faaliyetlerimize ilişkin daha detaylı aktarmak ve işbirliğimizi arttırmak istiyoruz” dedi. 

 

Üretimin lisanı yok

İzmir’de, Çin’de çalışabilecek veya burada yatırım yapmış firmalarda çalışabilecek genç eğitimli ve kalifiye işgücü mevcut olduğunu da vurgulayan Başkan Yorgancılar “Bu genç ve kalifiye nüfusun Çin kültürüne adaptasyonu son derece kolay olur. Bugün bir çok Çinli Almanya’da çalışıyor Alman kültürüne adapte oluyor. Bir çok Çinli işçi Türk firmalarında çalışıyor. Türk şirket kültürüne uyum sağlayabiliyor. Bizim yeteneklerimiz de aynı şekilde bir Çinli firmanın üretim teknolojisine uyum sağlayabilir. Çünkü üretimin lisanı yok. Üretimin lisanı, kültürü; verimlilik ve kaliteyi uygun fiyata mal etmektir.  O da sistemle oluyor” dedi.     

 

İzmir’i anlatacağız

İzmir’in Türkiye’nin dış ticaretinde önemli bir şehir olduğunu belirten Çin İzmir Başkonsolosu Zengxian Liu ise  “İzmir’de önemli bir kaynak var, turizm. Bu ticaret açığını turizmle kapatabiliriz. Türkiye’deki sektörlerle aynı sektörlerde faaliyet gösteren Çinli firmaları bir araya getirmek istiyoruz. Daha yoğun bir işbirliği olacak. Yeni organize sanayi bölgesi ve yeni yatırımlar ile detayları bizimle paylaşabilirsiniz. Biz de ülkemizdeki firmalara ve ilgili kurumlara bunları aktarırız.  Ayrıca İzmir’deki başarılı olmuş Çinli firmaları bizler ülkemizde örnek gösterebiliriz. Bu şekilde yeni Çinli yatırımcıların yolu açılacaktır. Şu anda İzmir’de 2 firma kömür santrali ve madencilik sektöründe başarılı birer yatırım faaliyeti gösteriyor ve Çin’li yatırımcılar için son derece önemli bir model oluşturuyor” diye konuştu.