İZMİR Ticaret Odası'nda (İZTO) düzenlenen Irak Cumhuriyeti tanıtım toplantısında iki ülke arasındaki ticari ilişkiler masaya yatırıldı. İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, Irak Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Hussain Mahmood Alkhateeb'den Irak ile ticareti zorlaştıran 'Sevk öncesi inceleme uygulaması'nın kaldırılması konusunda destek istedi.

İZTO'daki Irak Cumhuriyeti tanıtım toplantısına Irak Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dr. Hussain Mahmood Alkhateeb katıldı. Toplantının açılışında konuşan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener,her geçen gün büyüyen dünyada iki ülkenin insanları arasındaki ticari ilişkilerin 5-6 bin yıl öncesine gittiğini ifade etti. Irak ile Türkiye arasında bin yıllardır süren, zaman zaman dünyadaki karışıklıklar nedeniyle sekteye uğramış ticari ilişkileri yeniden değerlendirerek daha ileriye götürmek istediklerini anlatan Özgener, "Irak Cumhuriyeti’ndeki yatırım fırsatları, devlet destekleri ve teşvikleri hepimizi yakından ilgilendiriyor. Büyükelçilik düzeyinde yapılan bu ziyaret, ticari ilişkilerimizin geliştirilmesi açısından çok önemli. Mart ayı itibariyle İzmir’de Irak ortaklı 18 firma bulunuyor. İzmir’den Irak Cumhuriyeti’ne 2018 yılında ihracatımız 148.7 milyon dolar olarak gerçekleşirken ithalatımız 488.6 bin dolar olarak gerçekleşti. Bu rakamları da en kısa sürede 2-3 katına çıkarmalıyız" dedi.

Irak Cumhuriyeti ile ticaretin 20 milyar dolara çıkarılmasının hedeflendiğini belirten Mahmut Özgener, "Binlerce yıllık komşu olmamıza rağmen, dış müdahalelerle birbirinden uzak düşürülmüş toplumlarız. Engelleri aşmalı, Ortadoğu gibi zor bir coğrafyada diğer tüm ülkelere örnek olacak bir birliktelik kurmalıyız. Bu konu sadece iki ülkenin ticareti için değil, tüm coğrafyamızın geleceği için de çok önemli. Her yıl Irak'tan ülkemize gelen 1 milyon ziyaretçinin sayısını arttırmalıyız. Aynı zamanda İzmir'den ve ülkemizden de Irak'a giden insan sayısını çoğaltmalıyız. İzmir Ekonomi Üniversitesi'nde bu ay itibariyle 7 Iraklı öğrencimize eğitim veriyoruz. Karşılıklı eğitim, etkili bir ticaretin anahtarı, bu sayıyı da arttırmalıyız" diye konuştu. Büyükelçi Alkhateeb'den Irak'a ithalatta zorunlu tutulan 'Sevk öncesi inceleme uygulaması' konusunda taleplerde bulunan Başkan Özgener şunları söyledi:

"Sevk öncesi inceleme uygulaması ekstra maliyetler yaratıyor, sevkiyatlar uzuyor ve ticaretimiz zorlaşıyor. Gıda maddelerinden, elektrik-elektronik ürünlere, araçlardan, kimyasallara ve oyuncağa çok sayıda sektörü kapsayan bu uygulamanın kaldırılması konusunda Ticaret Bakanlığımızca çalışmalar yürütüldüğünü biliyoruz. Sayın Büyükelçimizden bu konuda desteklerini bekliyoruz."

TÜRK ŞİRKETLERİNE DAVET

İzmir'e ikinci kez geldiğini söyleyen Irak Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Dr. Hussain Mahmood Alkhateeb de son 1 yılda iki ülke arasındaki güven ilişkisinin daha da derinleştiğini belirterek bunda Türkiye'nin Irak'ın toprak bütünlüğünü desteklemesinin etkisinin büyük olduğunu söyledi. Son dönemlerde iki ülke arasında karşılıklı ziyaretlerin olduğunu anlatan Alkhateeb, "Türkiye'deki yerel seçimlerden sonra iki ülke başkanları Bağdat'ta bir araya gelecek. Bu görüşmede birçok alanda anlaşmalar imzalanabilir. Irak olarak terörle mücadelemiz uluslararası toplumdan da destek görmüştür. Ülkemizin hem güneyi hem kuzeyi terörden temizlenmiş durumdadır. Ülkemizde güven ve istikrar vardır. Yatırım ve çalışma fırsatları ümit vericidir" diye konuştu.

Ticaretin çok çetin bir yarış olduğunu anlatan Alkhateeb, şöyle devam etti

"Türk tüccar Çinli tüccarla Irak pazarında güzel bir yer bulmak için yarışabilir. Biz elçilik olarak Türk tüccarlara elimizden geleni yapacağız. Ben her türlü kolaylığı sağlamak için söz veriyorum. Türk şirketleri için elimden geleni yapacağım. İki ülke arasında yaşanan bazı sıkıntıları çözdük. Kalanları da çözmek için girişimlerimiz var. Irak her türlü yatırıma, sanayi, enerji, alt yapı hazır durumdadır. Irak'ta çok sayıda Türk şirketi var. Yakın zamanda bir Türk firması Irak'ta 20 bin konut yapacak. Türk yatırımcı Irak vatandaşına güveniyor. Irak vatandaşı da Türk yatırımcılara güveniyor. Irak'ta yatırım ve iş fırsatlarını aramanızı istiyoruz. Her türlü garanti var. Türkler bizim ailemizdir. Bize AB'den veya Çin'den gelenden her anlamda çok yakınsınız. Türk firmalarının güçlü bir şekilde Irak'ta yer almasını istiyoruz."

Türk Arap Ülkeleri İşbirliği Derneği (TÜRAP) Yönetim Kurulu Başkanı Sabuhi Attar ise Irak'ın yatırım ve işbirliği ihtiyacı olan bir ülke olduğuna dikkat çekerek işbirliğine destek olan her firmanın ihtiyaçları konusunda yardımcı olmaya hazır olduklarını ifade etti. Konuşmaların ardından katılımcılara Irak'ın tanıtım sunumu yapıldı. (Nevra UÇKAÇ/DHA)