EGE MECLİSİ - EGE MECLİSİ - İzmir iş dünyasının sonucunu merakla beklediği İzmir Ticaret Odası (İTO), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), Deniz Ticaret Odası (DTO) ve Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) seçim takviminde geri sayım başladı.

 

Seçim tarihini 9 Nisan Pazartesi olarak açıklayan İTO'nun dışında İTB'de 1 Nisan Pazar, EBSO'da 4 Nisan Çarşamba, DTO İzmir Şubesi'nde ise 3 Nisan Salı günü oy kullanılacak. EİB'deki genel kurullar da 13 Nisan ile 30 Nisan tarihleri arasında sürdürülecek.

 

İTO 9 Nisan'da yeni yönetimini belirlemek için seçime gidecek. Konak 1. İlçe Seçim Kurulu tarafından onaylanan 41 bin 604 üyenin yer aldığı seçmen listeleri, www.izto.org.tr adresli web portalında ilan edildi. İtirazlar 26 Mart Pazartesi günü saat 17.00'ye kadar yapılabilirken, 4 Nisan'da listelerin kesinleşeceği bildirildi. 9 Nisan Pazartesi günü Fuar İzmir 1 No'lu Hol'de yapılacak seçimde, üyeler 79 meslek grubunda, 429 komite üyesi ve 175 meclis üyesi seçecek.

İTO'da 9 Nisan'da yapılacak olan Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliği seçimleri için aylar öncesinden adaylıklar ilan edilirken, 25 yıldır odanın başkanlığını yapan Ekrem Demirtaş’ın karşısına iki aday çıktı. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) eski Başkanı Mahmut Özgener ile Kemalpaşa Sanayici ve İş Adamları Derneği (KESİAD) Başkanı, İzmirli iş adamı Zeki Yöndem İTO başkanlığına talip oldu. Meslek Komitesi ve Meclis Üyeliği seçimlerine 67. İnşaat Yapım ve Onarım Grubu'ndan aday olacağını açıklayan İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, yeni dönemde hedef sektörlerin inşaat ve turizm olduğunu belirterek, yaklaşık 40 yıldır inşaat sektöründe olduğunu ve sektörün sorunlarını çok iyi bildiğini söyledi. Kentsel dönüşüme büyük önem vereceklerini ve inşaat sektörüne büyük hareket getireceklerini kaydeden Demirtaş, "Her yıl 35 bin konut yapılmasına destek vererek, 10 yılda İzmir'i gecekondudan kurtaracağız. İzmirli müteahhitler olarak İzmir'i yeniden inşa etmeye hazırız" dedi.

"Değişimi birlikte başarmak, geleceği birlikte yaratmak için adayız" sloganıyla yola çıkan başkan adayı Mahmut Özgener ise, uluslararası işbirliklerini artıracak çalışmalara önem vereceklerini dile getirdi. Dünyanın büyük ticaret merkezlerinde, teknoloji bölgelerinde İzmir'in varlığını ve imajını hissettirmeye kararlı olduklarını söyleyen Özgener, "Yaratıcılık ve Ar-Ge alanında adı geçen önemli merkezlerden birisi olabilmek için 'inovasyon üssü' adı altında yenilikçi yatırımları üyelerimizle birlikte hayata geçireceğiz. Kentimiz ve bölgemizin en önemli özelliklerinden olan yemek kültürünü tüm yerli ve yabancı turiste tanıtarak, 'Yerel Gurme Köyleri' kurulması gibi projelerle destek olacağız. Tüm KOBİ üretim atölyelerinin çağın şartlarına uygun bir şekilde, altyapı ve lojistik problemlerini çözerek, 'Atölye Kentler' oluşturacağız" diye konuştu.

İTO başkanlığına talip olan adaylardan Zeki Yöndem de, 11 Ocak'ta İTO Meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve basın mensuplarının katılımıyla Tarihi Havagazı Fabrikası'nda bir toplantı düzenleyerek 25 yıllık yapıya karşı değişim ve şeffaf yönetim ilkesi ile İzmir'in ticaretine çağ atlatmak istediğini belirtti.

 

TEK ADAY, YORGANCILAR

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Meslek Komiteleri ve Oda Meclisi Seçimleri ise 4 Nisan Çarşamba günü İzmir Enternasyonal Fuar Alanı 3 No'lu Hol'de gerçekleştirilecek. 64 komitenin bulunduğu EBSO'da Oda Yönetim Kurulu Başkanı ile Yönetim Kurulu üyeleri, Disiplin Kurulu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birlik Genel Kurulu Delegeleri seçimlerinin 11 Nisan Çarşamba günü Cumhuriyet Bulvarı'ndaki oda binasında 09.00 - 13.00 saatleri arasında yapılacağı bildirilirken 25 yıl aradan sonra ilk defa üst üste seçilen mevcut Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar'ın dışında bir başkan adayının bulunmadığı öğrenildi. 1994 yılından bu yana meclis üyesi olduğu EBSO’da 6 yıl yönetim kurulu üyeliği ve 2005-2008 döneminde meclis başkanlığı yapan Yorgancılar, 2009'dan bu yana yönetim kurulu başkanlığı görevini sürdürüyor.

 

BORSA'DA KADIN BAŞKAN İLE DEVAM

İzmir Ticaret Borsası Meslek Komiteleri ve Meclis üyeleri seçimi 1 Nisan Pazar günü, Yönetim Kurulu, Disiplin Kurulu ve Birlik Genel Kurulu üyeleri seçimi de 6 Nisan Cuma günü yapılacak. Gazi Bulvarı'ndaki merkez binada gerçekleştirilecek seçimlerde 19 meslek grubundan 61 ve daha fazla sayıda üyeye sahip olanlarda 7 kişilik, üye sayısı 61’den az olanlarda ise 5 kişilik meslek komitesi asil ve aynı sayıda yedek üye seçilecek. Tek liste ile girilen başkanlık yarışında ise, İzmir'in tek kadın oda başkanı olan Işınsu Kestelli'nin görevini sürdürmesi bekleniyor.

 

EİB'DE SEÇİM TAKVİMİ

DTO İzmir Şubesi’nde meclis üyeliği seçimleri 3 Nisan Salı günü yapılırken EİB'de ise birlik genel kurulları 13 Nisan Cuma günü Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği ile başlayacak. 18 Nisan'da Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 20 Nisan'da Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, 24 Nisan'da Ege Demir-Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği, 25 Nisan'da Ege Tütün İhracatçıları Birliği, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği ve Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, 26 Nisan'da Ege Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği, 28 Nisan'da Ege Maden İhracatçıları Birliği, 30 Nisan'da Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ve Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği seçimleri gerçekleştirilecek. (Nevra UÇKAÇ/DHA)